Hlavní obsah

Útočníci Ottawy se ve třetím finále NHL probudili

OTTAWA

Ofenziva hokejistů Ottawy se v sobotu poprvé ve finálové sérii o Stanleyův pohár probudila. Po střeleckém trápení, které Senátory sužovalo v prvních dvou zápasech s Anaheimem, se útočníci kanadského týmu opět rozstříleli a nasázeli Kačerům pět branek. Ottawští díky výhře 5:3 snížili stav série na 1:2 a oživili naději na zisk nejcennější hokejové trofeje.

Článek

Góly kanadského týmu však neměla na svědomí pouze elitní trojka Heatley, Spezza, Alfredsson, ale prosadit se dokázali i hráči jiných formací. "Všechny útoky podaly opravdu dobrý výkon. Potřebovali jsme hrát dobře jako tým. Fisherův útok nebo Kellyho útok s Neilem, ale i další kluci, měli opravdu vydařená střídaní. Točit puk a skórovat. Když tohle zvládnete, uspějete. Bylo hezké se na to dívat," svěřil se po utkání kapitán Ottawy Alfredsson.

"Dneska to byli pěšáci, nechce se mi říkat méně známí hráči. Zkrátka, za jejich výhrou nestáli jejich nejlepší útočníci. Někteří z těch dalších hráčů se vytáhli a je třeba je ocenit," připustil kouč Kačerů Randy Carlyle.

Chris Neil oslavil svou brankou narození prvního potomka

První branku Ottawy vstřelil v sedmnácté minutě útočník Chris Neil, kterému se den před zápasem narodil první potomek. I proto byl po utkání nesmírně šťastný, že se mu podařilo narození dítěte oslavit brankou. "Je to úžasné," dokázalo pouze ze sebe dostat pravé křídlo Senátorů.

Senátorům k výhře pomohlo i domácí prostředí. Publikum vytvořilo ve vyprodané aréně Scotiabank Place bouřlivou atmosféru a většinu zápasu hnalo své oblíbence za vítězstvím. "Diváci nám opravdu pomohli, o tom není pochyb," uznal Alfredsson.

Právě branka švédského útočníka, která znamenala vyrovnání na 3:3, se stala předmětem sporů. V závěru druhé třetiny totiž od modré vystřelil Redden, puk se odrazil od Alfredssonovy brusle přímo do branky a sudí gól uznal až po konzultaci s rozhodčím u videa. "Celou dobu jsem cítil, že by ten gól měl platit. Nemyslím, že jsem tam puk úmyslně kopl. Věřil jsem, že branku nakonec uznají," komentoval situaci Alfredsson.

Dostane Pronger dodatečný trest za svůj zákrok?

Trenér kalifornského týmu Carlyle měl na situaci jiný pohled. "No, vedení ligy usoudilo, že to nebylo kopnuté, takže je to jednoduché. Někdy jejich rozhodnutí nahrají do karet vám a někdy zase vašemu soupeři. Podle nás tam úmysl byl, ale ještě jsem neviděl záznam. Ale tak to prostě chodí. Oni to rozhodnou a vy se s tím musíte smířit," řekl Carlyle novinářům.

Domácí fanoušky naopak nejvíc rozhořčila situace z úvodu třetí třetiny, kdy obránce Pronger "sestřelil" domácího McAmmonda. Prongerův zákrok přitom zůstal nepotrestán. Ottawský útočník se pak z ledu zvedl až za delší chvíli a odjel na střídačku s pomocí svých spoluhráčů. Poté do hry již nezasáhl.

Zámořská média v této souvislosti spekulují o možném dodatečném trestu pro urostlého beka. To by Prongera v letošním play-off nepotkalo poprvé, v sérii s Detroitem obdržel jednozápasový distanc po zákroku na Tomase Holmströma. "Popojel jsem si a dokončil souboj. Co se stalo potom, to opravdu nevím," krčil rameny Pronger. Trenér Murray byl jiného názoru. "Jak tohle můžou přehlédnout všichni čtyři rozhodčí, to prostě nedokážu pochopit. Nechci nějak naříkat, ale byl to jasný faul," postěžoval si kouč Ottawy.

Reklama

Související témata: