Hlavní obsah

Hokejoví Kačeři ukázali, že jsou přece jen „mocní“

ANAHEIM

Když v lednu 2006 vypustil nový majitel hokejového klubu Anaheim Mighty Ducks z názvu týmu slovo „mocný“, budilo to u konkurentů úsměšky. Vyjma účasti ve finále Stanley Cupu 2003 byli totiž Kačeři stále považováni za mužstvo, které v rozhodujících chvílích na silné a tradiční týmy nestačí. Předsudek o týmu s legračním názvem Anaheim definitivně zlomil svým letošním triumfem ve Stanley Cupu.

Článek

A rozhodně se nejednalo o náhodný úspěch, Kačeři v celém play-off ztratili pouze pět utkání. Nejvíce je potrápil ve finále Západní konference Detroit, s kterým prohráli dvakrát. Anaheim měl vyrovnaný kádr s hvězdami i obětavými hráči, přičemž doslova kdokoliv dokázal rozhodnout zápas. V brance kraloval Giguere, obraně vévodili Pronger a kapitán Scott Niedermayer, hvězdami útoku byli jeho bratr Rob a finský veterán Selänne. Do pozice uznávaných hráčů rostou McDonald, Getzlaf, či Perry.

Dlouhé čekání pro Maye či Selänneho 

„Myslím, že jsem ten nejšťastnější trenér na světě, protože jsem měl k dispozici výborné hráče. Každý bojoval na maximum, každý dokázal rozhodnout. To dělalo mou práci jednodušší a tihle kluci si zaslouží můj dík. Když se budete spoléhat jen na jednu nebo dvě individuality, nemůže to jako celek fungovat,“ vyznal se trenér Anaheimu Randy Carlyle.

Triumf Anaheimu ukončil dlouholetá čekání některých hráčů na Stanley Cup. Útočník Brad May musel kvůli prstenu pro vítěze odehrát patnáct sezón v NHL, Teemu Selänne o ročník méně. Třináct let čekali na pohár Chris Pronger, Todd Marchant, a Rob Niedermayer. Mladší ze slavné bratrské dvojice přitom už v minulosti hrál dvakrát ve finále, vítězství se ale dočkal až na třetí pokus.

Rob Niedermayer: Na bráchovy poháry jsem nesahal 

„Lepší pocity jsem ve své hokejové kariéře ještě nezažil,“ rozplýval se Rob Niedermayer. To jeho starší bratr Scott už pocity vítěze Stanley Cupu zažívá počtvrté, tím se nemůže pochlubit nikdo z aktivních hráčů současné NHL. „Brácha toho vyhrál už tolik, ale přitom se tím nikdy nevytahoval. Celou kariéru byl mým vzorem a jsem šťastný, že mám takového bratra,“ tvrdil dojatě Rob.

Už třikrát přitom v minulosti sledoval, jak se Scott raduje ze Stanley Cupu. „Když brácha poháry vyhrával, nikdy jsem se jich ani nedotkl. Chtěl jsem si to užít se svým vlastním,“ vykládal Rob o svém odhodlání. Nejtrpčí pocity asi musel zažívat před čtyřmi lety, kdy proti sobě ve finále nastoupili jako soupeři. New Jersey tehdy porazilo Anaheim 4:3 na zápasy. Bratři vyhráli společně Stanley Cup naposledy v roce 1983, kdy se v dresu New York Islanders radovali Brent a Duane Sutterovi.

Chris Pronger tohle zažil přesně před rokem, kdy v dresu Edmontonu musel sledovat křepčení vítězů z Caroliny. „Tohle je hrozně cenný moment,“ řekl obránce, který musel ve finále čelit kritice za své často přehnané zákroky na soupeře. V pátém utkání naopak on inkasoval tvrdý úder od Vermetta za brankou a první třetinu nedohrál pro bolesti v rameni, na zbytek zápasu se ale vrátil. „Chtěl jsem být na ledě, nebylo co řešit,“ nehodlal si nechat ujít závěr sezóny.

Ottawa - zklamání na celé léto

Na straně hokejistů Ottawy pochopitelně po porážce panoval smutek. „Je těžké teď cokoli říci. Zkrátka jsme nedávali góly a nehráli to, co bylo třeba,“ myslel si útočník Mike Comrie. „Někteří hráči nepředvedli takové výkony, jaké jsme od nich čekali. Teď s tím zklamáním budeme muset prožít celé léto,“ řekl trenér Senátorů Bryan Murray. Slova chvály měl jen pro brankáře Emeryho. „Za něj mne to mrzí o to více. Neustále bojoval a povzbuzoval spoluhráče,“ dodal Murray.

Smolařem finálové série se stal obránce Ottawy Chris Phillips. V předcházejícím utkání padl po jeho problémech s bruslemi rozhodující gól Anaheimu, a u vítězné branky soupeře byl i v pátém duelu. Po výjezdu zpoza branky poslal puk před atakujícím protihráčem přímo na brusli brankáře Emeryho, odkud putoval do branky. Ještě v první třetině pak McDonald zase skóroval tak, že se jeho střela odrazila do branky od Phillipsovy brusle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články