Hlavní obsah

Nenápadný obranář Pahlsson si užívá výsluní NHL

ANAHEIM

Před sezónou věděli o schopnostech hokejisty Anaheimu Samuela Pahlssona jen zasvěcení, ale v play-off se stal jednou z nejvýraznějších postav celé NHL a výrazně pomohl svému týmu k zisku Stanley Cupu. Nyní se na 29letého švédského hráče ze všech stran sypou slova chvály a je dokonce nominován na Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka soutěže.

Článek

Pahlsson není typem hráče, který by střílel hromadu gólů nebo připravoval spoluhráčům šance lahůdkovými přihrávkami, jeho specialitou je naopak takovýmto hvězdným hokejistům soupeře co nejvíce znepříjemňovat život. A s tímto úkolem se jeho útok s Travisem Moenem a Robem Niedermayerem vypořádal nadmíru dobře.

V prvním kole play-off jejich "checking line" vypsala letenky na světový šampionát  do Ruska slovenským útočníkům Minnesoty Demitrovi a Gáboríkovi, pak nedala vyniknout švédským bratrům Sedinovým z Vancouveru, a vymazala i hokejovou chytrost Pavla Dacjuka z Detroitu. Největšího uznání se jim však dostalo ve finále Stanley Cupu, kde totálně vyhodili z kolejí rozjetý brankostroj Ottawy Alfredsson, Spezza, Heatley.

Je úplně jedno, kdo dával góly

Pahlssonova řada navíc kromě spolehlivého bránění hvězd dokázala i rozhodovat zápasy. V play-off se podepsala pod patnáct branek Anaheimu, přičemž šest z nich rozhodlo zápasy. Pahlsson a Rob Niedermayer pak měli společně s obráncem Chrisem Prongerem nejlepší plusová čísla ve statistice plus/minus.

"V play-off se skvěle předvedl. Věděli jsme, jak moc užitečný hráč to je, a teď už to ví i zbytek NHL," řekl na adresu Pahlssona generální manažer Brian Burke. "Celý tým odváděl během play-off skvělou práci, každý k vítězství něčím přispěl. Jsem tak šťastný, že jsme vyhráli, je úplně jedno kdo dával góly," odmítal velké zásluhy Pahlsson.

Selänne: na Švéda je docela dobrej

Z vítězství ve Stanley Cupu byl šťastný i za svého spoluhráče Teemu Selänneho a také jeho hvězdný spoluhráč na jeho adresu nešetřil komplimenty: "Na Švéda je fakt dobrej, ale myslím že by se chtěl stát Finem," smál se finský forvard Selänne. "No to nevím, každý přece ví, že všichni Finové by chtěli být Švédy," vrátil mu vtípek Pahlsson.

Mezi Pahlssonovy kamarády ale patří i krajan Daniel Alfredsson, kterému v play-off tak moc znepříjemňoval život. Společně loni pro Švédsko vyhráli olympijské hry v Turíně. "Právě teď mi není tak moc blízký...," projevil smutek z vyřazení kapitán Ottawy. "Hráli dobře... Ale myslím, že jsme dělali hodně chyb, kterými jsme jim to usnadnili," dodal.

Raději se drží v ústraní

Pahlsson začínal s velkým hokejem ve švédském klubu MoDo, kde vyrostly takové hvězdy jako Peter Forsberg nebo Markus Näslund. Pahlssonova cesta do NHL ale vedla o dost skromnějšími cestičkami, vždyť Colorado si jej vybralo až v sedmém kole draftu roku 1996. Pak byla jeho hráčská práva přibalena do Bostonu jako takový přívěšek velké transakce, kdy do Colorada přišli Ray Bourque a Dave Andreychuk.

Za Boston si zahrál v sezóně 2000/01 sedmnáct utkání, když jeho talent zavětřili skauti z Anaheimu a v listopadu 2000 za něj obětovali Patricka Traverse a Andreje Nazarova. Kačeři dali Pahlssonovi spoustu prostoru, poslední tři sezóny v jejich dresu odehrál všechna utkání základní části a teď je nominován na cenu pro nejlepšího bránícího hráče NHL.

"Na to vůbec nemyslím," tvrdí Pahlsson, který rád zůstává v ústraní a nedere se před objektivy fotografů a diktafony novinářů. "Někdy je to zábava, ale raději se bez toho humbuku obejdu. Pokaždé se člověku nechce pořád odpovídat na otázky a být středem zájmu," usmívá se hráč, jemuž je jasné, že bez úspěchu by o něj takový zájem nebyl.

Reklama

Související témata: