Hlavní obsah

Havlát se těší na novou sezónu v posíleném Chicagu

PRAHA

Hokejový útočník Martin Havlát, který v dresu nového zaměstnavatele Chicaga Blackhawks ohromil zámořskou NHL skvělými výkony na začátku uplynulého ročníku 2006/07, aspiruje na jednoho z největších smolařů mezi českými hokejisty za poslední dvě sezóny. I přesto si uchovává optimistickou náladu a s nadějemi netrpělivě vyhlíží další ročník prestižní soutěže, do něhož povede Jestřáby jako hlavní hvězda týmu posíleného o několik nových hráčů včetně mladíků Patricka Kanea a Jonathana Toewse.

Foto: (AP PHOTO/CP, Larry MacDougal)

Martin Havlát oslavuje gól v dresu Chicaga

Článek

Mladoboleslavský rodák zakončil sezónu s průměrem jednoho bodu na zápas, ale třetinu z celkové porce 82 utkání základní části promeškal kvůli zraněním kotníku a ramena. "Zranění mi za ty poslední dva roky komplikují všechno včetně těch rozjezdů do sezony a není to pak úplně jednoduché do toho naskočit, když jsou všichni kolem vlastně již v plném běhu," připustil v rozhovoru pro ČTK Havlát. "Zranění k hokeji patří a já jich měl za ty dva roky hodně, ale po hokejové stránce jsem byl hodně spokojenej. Teď to bylo navíc pro mě něco nového po šesti letech v Ottawě, ale určitě bych tu sezonu celkově hodnotil pozitivně," řekl Havlát.

I na zranění našel něco dobrého

Blackhawks měli sice daleko do play-off, šestadvacetiletý kanonýr však doufal, že si sezónu i tak protáhne. "Nejsem zvyklý končit sezónu v dubnu, což bylo vlastně poprvé po těch šesti letech v Ottawě, ale bohužel rameno mi nedovolilo, abych si tu sezónu prodloužil, jak jsem původně chtěl, abych bojoval s klukama o medaile," připomněl Havlát své plány, které vzaly za své 3. dubna při utkání proti Nashvillu. V něm si vykloubil pravé rameno a musel na artroskopickou operaci s poškozenou chrupavkou.

I na tom si však Havlát našel něco dobrého. "Teď při posledním zranění je snad jedinou pozitivní věcí to, že to přišlo asi dva zápasy před koncem sezony. Mám tak celé léto, abych dal rameno dohromady a vše bylo stoprocentní před začátkem nového ročníku. Pak se můžu pokusit o lepší sezónu, než jsem měl minulý rok."

V Chicagu už se cítí jako doma

V klubu na něho budou opět spoléhat. "Po sezóně byla individuální posezení jak s generálním manažerem, tak i s trenérem, ale bavili jsme se především o tom zraněném ramenu, abych vše dal dohromady a byl dobře připraven na lepší sezonu," uvedl Havlát po svém prvním roce ze tříletého kontraktu na 18 miliónů dolarů, který mu Chicago loni nabídlo. "Teď jsem si užíval té letní pauzy, ale už jsem se začal i připravovat, společně s Patrikem (Eliášem) začínáme trénovat, pomaličku stupňovat tempo a za dva měsíce nám to všechno zase začne," řekl Havlát.

V Chicagu je prý již definitivně zabydlený. "Začátek byl těžký, ale je tam spousta dobrých lidí a všichni mi tam na začátku pomáhali. Jak kluci v týmu i mimo něj, takže teď už se tam cítím jako doma," pochvaloval si Havlát, který se koncem ledna v Dallasu vůbec poprvé představil na tradičním Utkání hvězd a hned zaznamenal dvě trefy a asistenci.

Parádní atmosféra domácích zápasů

Po hokejové stránce by si však přál lepší výsledky. "Chicago především potřebuje, aby byli konečně všichni zdraví, protože i ten rok předtím, co jsem tam ještě nebyl, je pronásledovala zranění klíčových hráčů," vyzdvihl největší problém Blackhawks Havlát. "Teď jsme se já, Handzuš a Chabibulin zranili všichni ve dvou dnech a z toho jeden na celou sezónu a zbývající dva na pět a sedm týdnů, což týmu nepomůže. Zvlášť Chicagu, kde ta zásoba hráčů nebyla taková jako třeba v Ottawě, kde když se někdo zranil, tak tam byli téměř rovnocenní náhradníci," přiznal Havlát.

Chicago začalo minulou sezónu dobře a na zápasy chodilo hodně diváků. Právě atmosféru v hokejovém městě si Havlát pochvaloval. "Taky se však na nás nebojí zapískat, když se jim to nelíbí. Ale když budou vidět, že tým vyhrává, a budou tam hráči, na které je zajímavé se dívat, tak určitě budou chodit. Je znát, že je to jeden z těch původních šesti týmů NHL. Když pak přijede někdo z té zbývající pětice, tak je vždy parádní atmosféra," pochválil fanoušky svého týmu.

Je zvědav ne jedničku draftu

O tom, že se bude v příští sezóně nač dívat, prý nelze pochybovat. "Teď proběhl draft, v příštím týdnu se začnou podepisovat volní hráči a myslím, že management se snaží tým vylepšit po všech stránkách. Jsme na dobré cestě a hodně to sleduju," uvedl Havlát a svá slova vzápětí potvrdil. "Přišel Samsonov, mladý Jonathan Toews, jenž hrál výborně teď na mistrovství světa v Rusku a měl by být velkou posilou, přestože bude hrát teprve prvním rokem a nelze od něho očekávat zázraky. K tomu jednička draftu Patrick Kane, který má být hodně šikovný," těšil se na nové spoluhráče Havlát.

Věří proto, že se všechno začíná obracet k lepšímu. "To by potvrdilo ta slova o budování týmu, která mi říkali, když jsem tam před rokem přišel. Chicago chce play-off, vždyť za posledních osm nebo devět let se tam hrálo jen jednou," uzavřel odhodlaně Havlát, který byl i přes nucené absence jednoznačně nejproduktivnějším hráčem Jestřábů v minulé sezóně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články