Hlavní obsah

Vokoun tmelí partu ve West Pointu

PRAHA

Na tři dny a čtyři noci navlékli hokejisté Floridy maskáče. Těsně před začátkem NHL v proslulé vojenské akademii ve West Pointu tmelí partu. Dobrý start má tým kolem gólmana Tomáše Vokouna po sedmi bídných sezónách postrčit do play-off.

Foto: REUTERS/M. J. Masotti, Jr

Tomáš Vokoun se po letech strávených v Nasvillu přestěhoval na Floridu.

Článek

„Když jsme hodnotili minulý ročník, došli jsme k tomu, že úvod sezóny nám všechno pokazil,“ připomněl kouč Jacques Martin a své ovečky nahnal do rukou elitních rangerů. Panteři se učí překonávat bolest.

„Je to identický trénink, jaký máme pro vojáky. Je to drsné. Těmhle chlápkům je zima, mají hlad, ale odvádějí fenomenální práci,“ klaní se fyzičce hokejistů jejich „momentální šéf“ J. B. Spisso. Panterům naordinoval třeba „záchranu pilota“ z bažiny nebo překážkový běh, zatímco kolem explodují výbušniny.

„Myslel jsem, že moje vojenské dny už skončily,“ chechtal se finský veterán Ville Peltonen, který si v mládí odkroutil 11 měsíců ve finské armádě. Při vyrábění týmové chemie se kouč Martin nechal inspirovat asistentem Mikem Kitchenem, jenž minulý rok, ještě jako trenér St. Louis, vyvezl Bluesmany na leteckou základnu v Illinois.

„Pro spoustu kluků to znamená něco nového. Pro tým je to ale neocenitelné,“ říká český útočník Radek Dvořák, jenž se právě ze St. Louis přesunul na Floridu.

Panthers by rádi šli ve stopách týmů, které se sice nechlubí velkou hokejovou historií, přesto se jim v posledních letech podařilo získat Stanley cup.

Vokoun Vanbiesbrouckovu kritiku nevnímá 

Úspěchy Tampy, Caroliny nebo Anaheimu inspirují i Vokouna, neotřesitelnou brankářskou jedničku a také hráče s nejvyšším platem v týmu (5,3 mil. dolarů). „Pod tlakem se kvůli tomu necítím, to je prostě moderní svět. Na spoustu lidí je vyvíjen tlak, je to normální,“ řekl 31letý brankář, který se na Floridu přesunul po devíti letech v Nashvillu.

V novém působišti chce být Vokoun věrozvěstem hokejové renesance. „Když budeme hrát dobře, tak na nás fanoušci přijdou,“ myslí a nic si nedělá ze slov bývalého gólmana Floridy Johna Vanbiesbroucka, který Vokouna označil jako muže za zenitem.

První příležitost ukázat, co v něm vězí, bude mít český gólman na ledě newyorských Rangers. Proti Jágrovi, Strakovi nebo Průchovi, se kterými získal zlato na mistrovství světa ve Vídni. „Chci Floridu naučit vyhrávat, jinou možnost nemám,“ tvrdí Vokoun.

Reklama

Související témata: