Hlavní obsah

Michálek jediným střelcem San Jose při výhře nad Chicagem

NEW YORK

Milan Michálek zazářil ve středečním utkání hokejové NHL. Český útočník vstřelil dva góly a zařídil vítězství San Jose na ledě Chicaga 2:1. Michálek, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, se trefil dvakrát v přesilové hře, rozhodující branku vsítil tři a půl minuty před koncem třetí třetiny.

Článek

Žraloci přestříleli Jestřáby v poměru 32:17, ale až do poloviny zápasu prohrávali 0:1. Ve 14. minutě se totiž protáhl za obranu Jonathan Toews a při svém premiérovém utkání v NHL hned první střelou skóroval. "Fantastický okamžik! Bohužel si ho nemůžu vychutnat se vším všudy, vždyť jsme prohráli," litoval Toews.

Na brankáře Nikolaje Chabibulina v brance Blackhawks vyzrál Michálek poprvé až v 31. minutě. "Říkali jsme si, že musíme poctivě makat celých šedesát minut a být trpěliví. Měli jsme spoustu šancí a nakonec jsme dvě proměnili," řekl Michálek. "Jsem rád, že jsem se trefil. V prvních třech zápasech jsem zahodil několik příležitostí, teď už to vyšlo. Zvýšil jsem si sebevědomí."

Plekanec přispěl k výhře Montrealu

Povedený večer prožil také další český útočník Tomáš Plekanec, jenž gólem a asistencí přispěl k výhře Montrealu v Pittsburghu 3:2. Po utkání se ale mluvilo o jediném muži - brankáři Canadiens Carym Priceovi. Dvacetiletý nováček totiž při svém úspěšném debutu v NHL dal vzpomenout na legendárního Patricka Roye, jenž před 22 lety rovněž prožil svou premiéru na ledě Pittsburghu, kde Montreal tehdy vyhrál 5:3.

"Ještě mi nedochází, že to mám za sebou. Je to úžasný pocit," rozplýval se Price, jenž k výhře Canadiens přispěl šestadvaceti úspěšnými zákroky. "Ten kluk chytal skvěle. Předvedl několik úžasných zákroků. Vyhrál jim zápas," pochválil mladíka útočník Pittsburghu Ryan Whitney.

Price není žádný neznámý zelenáč. V Kanadě si udělal jméno v minulé sezóně, kdy juniorský národní tým dovedl k titulu mistra světa a sám byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu. S Hamiltonem pak navíc slavil triumf v nižší AHL.

"Ať na mistrovství světa nebo v bojích o Calder Cup, pokaždé dokázal v důležitých zápasech zaklapnout víko od brány a svůj tým podržel. Dnes předvedl něco podobného," vysekl Priceovi poklonu i trenér Montrealu Guy Carbonneau.

Ottawa zvítězila popáté v řadě 

Podobně jako Price si při svém prvním startu v NHL vedl i Brian Elliot v brance Ottawy, která porazila 3:1 Atlantu a vyhrála i pátý zápas sezóny. "Nemohli jsme se dočkat, až to vypukne. Máme hlad po úspěchu," řekl útočník Dany Heatley, jenž v loňském ročníku se spoluhráči došel až do finále Stanley Cupu.

Elliot dostal v brance Senators příležitost jen díky tomu, že je stále na marodce týmová jednička Ray Emery. I tak byl Elliotův debut nečekaný, Martin Gerber byl totiž v prvních čtyřech zápasech bezchybný. "Bylo to překvapení. Cítil jsem nervozitu, ale dobře jsem se na zápas připravil. Od sedmi let jsem toužil po tom zachytat si v NHL. Dnes se mi sen splnil," řekl Elliot.

Obránce Jan Hejda z Columbusu si připsal dvě gólové přihrávky v duelu s Phoenixem, který Blue Jackets vyhráli 3:0. Hrdinou zápasu se stal brankář Pascal Leclaire, který podruhé za sebou vychytal čisté konto. Leclaire zlikvidoval všech 32 střel a prodloužil neprůstřelnost na 150 minut a 22 sekund. "Čisté konto je výsledkem dobré práce celého mužstva," řekl gólman.

Velkou radost měl i jeho spoluhráč Jared Boll, jenž vstřelil svůj premiérový gól v NHL. "Snil jsem o tom celý život. Je to výjimečný okamžik. A je o to hezčí, že jsme vyhráli," uvedl Boll.

Rangers v derby prohráli

Hořkou porážku museli spolknout hokejisté New Yorku Rangers, kteří v městském derby podlehli Islanders 1:2. Jaromír Jágr vyšel bodově podruhé za sebou naprázdno, na jediný gól Rangers přihrál Martin Straka.

Tradičně vyhecovaný duel rozhodl gólem v dvojnásobné přesilovce obránce Bryan Berard, jenž teprve v úterý podepsal s Islanders kontrakt. Berard loni kvůli potížím se zády sehrál pouze 11 zápasů a místo v sestavě si vybojoval až v přípravném kempu, kde byl na zkoušce.

"Spousta lidí spekulovala, zda jsem po dvou operacích zad opravdu zdravotně v pořádku. Snad jsem jim už dokázal, že jsem vážně fit. Cítím se výborně a věřím, že to bude ještě lepší," uvedl Berard, jehož kariéru už v roce 2000 přibrzdilo vážné zranění oka.

Rangers, kteří po vítězství v prvním utkání nad Floridou 5:2 podlehli v sobotu 0:2 Ottawě, promarnili šest přesilovek. V nové sezoně nevyužili ještě ani jednu z patnácti početných výhod. "Dnes jsme podali zatím asi nejlepší výkon, ale na výhru to nestačilo, takový je hokej. V přesilovkách máme i smůlu," řekl útočník Rangers Scott Gomez. Český kapitán Jaromír Jágr s ním souhlasil. "Dnes jsme měli bez řečí na vítězství. Naše mužstvo má obrovský potenciál. Až začneme proměňovat šance, budeme skvělý tým," prohlásil Jágr.

Pouze na střídačce zůstali ve středu oba čeští gólmani. Místo Tomáše Vokouna po dvou nepřesvědčivých výkonech dostal v brance Floridy přednost Craig Anderson, Panteři přesto podlehli Tampě 1:2. Detroit bez odpočívajícího Dominika Haška porazil Calgary 4:2.

Tampa vyhrála i třetí zápas sezóny, přestože se tentokrát vůbec neprosadila elitní formace Lecavalier, St. Louis, Prospal, která v úvodních dvou duelech posbírala třináct bodů. Oba góly vstřelil Chris Gratton, který dříve oblékal dres konkurenčních Panterů. "Ukázala se síla našeho mužstva. Když se nedaří prvnímu útoku, jsou tady ještě další," poznamenal kouč John Tortorella.

Anaheim odehrál první domácí zápas

Na domácím ledě se poprvé v sezóně představil Anaheim. Obhájci Stanley Cupu, kteří zahájili sezónu dvěma zápasy v Londýně, nabrali po třech porážkách na východním pobřeží Spojených států nové síly a za podpory vlastních fanoušků porazili Boston 2:1.

Před zápasem se v Honda Centru uskutečnil obvyklý ceremoniál, když domácí klub vyvěsil ke stropu haly vlajku připomínající jeho loňský triumf. Sváteční atmosféru ale rychle zmrazil útočník Bruins Chuck Kobasew, který už po 65 sekundách otevřel skóre. K obratu zavelel v půlce utkání Ryan Getzlaf, vítězný gól vstřelil v 54. minutě Francois Beauchemin.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.