Hlavní obsah

Montreal poctil Robinsona vyřazením jeho čísla 19

MONTREAL

Vedení hokejistů Montrealu Canadiens v pondělí ocenilo bývalého vynikajícího obránce Larryho Robinsona, když před duelem NHL proti Ottawě nechalo při slavnostním ceremoniálu vyvěsit dres s jeho devatenáctkou ke stropu haly Bell Centre. Podobně jako v případě dvanácti Robinsonových předchůdců tak nebude moci nikdo další v týmu Montrealu nosit číslo 19 na svém dresu.

Článek

Robinson se dočkal ovací vyprodané arény, jež neměly konce. Několikrát se pokoušel posadit, ale příznivci ho vždy potleskem opět zvedli na nohy. Dojatý hráč je posléze označil za nejlepší fanoušky v nejlepším hokejovém městě, které zná. "Bez vás bych tu nebyl. Přijali jste farmářského kluka velmi vlídně a díky vám se pak do města zamiloval," řekl Robinson divákům.

Úvodní řeč slavnostního večera pronesl Lou Lamoriello, generální manažer New Jersey Devils, kde Robinson v současnosti působí jako asistent trenéra. Lamoriello připomněl lidskou stránku kdysi velmi obávaného obránce, když zavzpomínal, jak Robinson ve funkci hlavního kouče dovedl Ďábly v roce 2000 až k zisku Stanleyova poháru, ale místo oslav rychle vyřídil několik rozhovorů a už sháněl taxi, aby se dostal do nemocnice za svým svěřencem Petrem Sýkorou, jenž se v utkání zranil. "Je to jedna z nejstarostlivějších a nejohleduplnějších osobností, s nimiž jsem kdy spolupracoval," uvedl Lamoriello.

V Montrealu strávil Robinson 17 sezón

Šestapadesátiletý Robinson, jenž byl v roce 1995 uveden do Síně slávy, působil v Montrealu plných 17 sezón z celkových dvaceti v NHL; tři roky hájil barvy Los Angeles Kings. Ve všech 20 ročnících se přitom dostal do play off, čímž vytvořil dosud platný rekord slavné soutěže.

Dodnes platí i jeho klubové rekordy v počtu odehraných utkání obráncem (1202), nastřílených gólů (197), zaznamenaných asistencí (686), celkem nasbíraných bodů (883) nebo bodů získaných v jedné sezóně (85 v ročníku 1976/77). S Canadiens vyhrál Robinson šestkrát Stanleyův pohár.

Reklama

Související témata: