Hlavní obsah

Sobotku čeká první play-off v NHL, děkuje za to i Růžičkovi

BOSTON

Svůj první zápas v play-off NHL mají před sebou dva čeští hokejisté ve službách Bostonu David Krejčí a Vladimír Sobotka. Před sezónou byli přitom oba dva jen neznámými jmény, s kterými vedení počítalo leda do farmářského týmu v Providence. Jenže dva mladí útočníci se v nižší soutěži prosadili a pak využili příležitosti v prvním týmu takovým způsobem, že oba už v kádru Bruins zůstali.

Článek

V osmnácti zápasech za Providence v AHL zaznamenal Sobotka dvacet kanadských bodů a vysloužil si místo v prvním týmu Bostonu. Ve své premiérové sezóně NHL pak nastoupil ke 48 utkáním, ve kterých si připsal první gól v soutěži a přidal šest přihrávek. „Už v přípravném kempu nás zaujala jeho odvážnost. Bez ohledu na svou malou postavu se nebál chodit do strkanic a nevadí mu silová hra,“ pochvaluje si trenér Bostonu Claude Julien v rozhovoru pro list Boston Herald.

Deník zároveň připomíná, že Sobotku vedl před odchodem do zámoří jako trenér v pražské Slavii Vladimír Růžička. Muž, který kdysi rovněž působil v Bostonu jako hráč. „Už Růžičkovi se líbilo, že  dokáže hrát proti mnohem větším hráčům,“ připomněl Sobotkovo působení v české lize jeden ze skautů Bostonu Nick Bobrov. „To on mne všechno naučil,“ poděkoval Růžičkovi na dálku Sobotka.

V zámoří musí víc bránit

„Když se na něj podíváte, je to jen kluk, co má sotva 180 centimetrů, ale je v něm velká vnitřní síla,“ dodal Bobrov, jenž byl u toho, když mladého Čecha v roce 2005 klub draftoval až jako 106. v celkovém pořadí. Dvacetiletý centr se ale vypracoval a teď bude moci okusit atmosféru bojů o Stanley Cup. Boston se v prvním kole utká v noci ze čtvrtka na pátek s Montrealem.

Zatímco ve Slavii se čekalo, co Sobotka předvede v ofenzívě, během působení v zámoří si musel zvyknout plnit i defenzivní úkoly. „V Česku jsem mohl hrát více útočný hokej, to je tady trochu rozdíl. Ale na tom nezáleží, já jsem hlavně rád, že můžu už v prvním roce hrát NHL,“ pochvaluje si Sobotka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články