Hlavní obsah

Lidström se může dalším Stanley Cupem zapsat do historie

DETROIT

Pokud by hokejisté Detroitu porazili ve finále Stanley Cupu Pittsburgh, vybojoval by švédský obránce Nicklas Lidström slavnou hokejovou trofej už počtvrté. Ovšem poprvé by to pro něj bylo ve funkci kapitána týmu, čímž by se zároveň zapsal do historie NHL. V zámořské soutěži se totiž ještě nikdy nestalo, aby Stanley Cup vyhrál tým s evropským kapitánem.

Článek

"Znamenalo by to pro mne hodně. Ale nebylo by to to nejpodstatnější, hlavní je pohár znovu vyhrát a navléknout si další prsten pro vítěze," nedělá z toho vědu Lidström, jenž v Detroitu před třemi lety převzal kapitánské céčko po legendárním Stevu Yzermanovi. V letošní sezóně navíc překonal jeho klubový rekord, když hraje s Detroitem pošestnácté za sebou v play-off.

Před jeho dalším zápisem do historie jej ale čeká těžká zkouška - čtyřikrát porazit Pittsburgh. A s jeho mladými rychlíky to osmatřicetiletý švédský zadák rozhodně nebude mít jednoduché. "Mají neobyčejně šikovné hráče, kteří mohou udělat s pukem cokoliv. A když nezaútočí sami, tak dokáží ve vhodnou chvíli najít volné spoluhráče," uvědomuje si těžkou pozici.

Hrál i proti Gretzkému a Lemieuxovi

Hokejisté Detroitu ale svému kapitánovi bezmezně věří. "Jsem přesvědčený, že Nick odvede dobrou práci, vždy dokáže nejlepší hráče soupeře úplně zneviditelnit," myslí si brankář Chris Osgood. "Hrál i proti takovým borcům jako Lemieux, Gretzky, nebo Hull. A on útočníky dobře sleduje, i když o tom nemluví," dodal gólman, jenž v posledních zápasech play-off dostává přednost před Dominikem Haškem.

Slova uznání jsou vůči Lidströmovi slyšet i z tábora protivníka. "Je to asi jeden z nejlepších obránců, kteří kdy hokej hráli," vysekl mu poklonu další velezkušený bek ve službách Pittsburghu Sergej Gončar. Naposledy Lidström vyhrál Stanley Cup  s Detroitem před šesti lety, kdy byl jako první Evropan oceněn Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off.

Reklama

Související témata: