Hlavní obsah

V NHL už ranaře nepěstují, s tvrdou hrou ale neměl Sobotka problém

PRAHA

Hokejový útočník Vladimír Sobotka má za sebou premiérovou sezónu v NHL a nevedl si v ní vůbec špatně. Bývalý hráč pražské Slavie nastoupil k osmačtyřiceti duelům základní části a v play-off dokonce dvakrát skóroval. „Bylo to moje první play-off v NHL a hned dva góly,“ pochvaloval si Sobotka v rozhovoru pro oficiální stránky Slavie.

Článek

„Novináři mě pak naháněli, ale já se jim vyhýbal, abych nemusel dávat rozhovory v angličtině. Ovšem bylo to příjemný, užil jsem si to,“ přiznal Sobotka, jenž se trefil v sérii proti Montrealu, kterou však Bruins prohráli těsně 3:4 na zápasy. „Prohrávali jsme 3:1 na série, potom to vyrovnali na 3:3 a jeli k nim domů. Tam jsme dostali dva rychlé dva góly a složili jsme se, nakonec jsme prohráli 5:0,“ zalitoval dvacetiletý forvard na stránkách Slavie Praha.

Než dostal rodák z Třebíče příležitost v prvním mužstvu, nastupoval v nižší AHL za tým Providence. „Určitě to byla dobrá zkušenost, ale byl to úplně odlišný hokej, než na který jsem byl doposud zvyklý,“ připustil. „AHL je určitě tvrdší a asi i rychlejší soutěž než naše extraliga. Musel jsem se přizpůsobit,“ přiznal Sobotka. „Český hokej je něco úplně jiného. U nás se hraje mnohem chytřeji - rádi puk podržíme, než abychom za ním slepě lítali,“ dodal.

Zpočátku nevěděl, co po něm trenéři chtějí

Do zámoří odešel Sobotka po vydařené sezóně 2006/07, v níž v dresu Slavie zaznamenal třináct kanadských bodů a na juniorském mistrovství světa si v šesti duelech připsal 8 bodů za čtyři góly a čtyři asistence. „Jediným problémem v Americe byla asi ta angličtina. Nevěděl jsem, co po mě trenéři chtějí, cvičením jsem moc nerozuměl. Pak jsem se ale srovnal, začal mluvit anglicky a bylo po problémech,“ zavzpomínal.

„Určitě jsem spokojený. Rychle jsem se zapracoval a pak už to šlo nějak samo,“ řekl mladý forvard, jehož subtilnější postava byla terčem hokejových analytiků v NHL. „Nikdy jsem neměl problém s hrou do těla. Samozřejmě vím, že jsem menší postavy, ale zase to nahrazuji bojovností,“ prohlásil. „Oni už si žádné ranaře ani nepěstují. Jde jim spíš o rychlostní typy hráčů, kteří vyhovují jinému stylu hokeje,“ objasnil 178 cm vysoký mladík.

Od trenéra Branta Berglunda dostal jasné pokyny a ty se snažil člen čtvrté lajny Medvědů plnit. „Trenér ke mně přišel a řekl mi, co by ode mě, jako od hráče čtvrté lajny, očekával. Já jsem se to snažil plnit, a díky tomu jsem tam zůstal po dobu skoro padesáti zápasů i na play-off,“ pochvaloval si důvěru kouče. „Mám tam smlouvu ještě na dva roky,“ prozradil.

Reklama

Související témata: