Hlavní obsah

Výluka už je zapomenuta, kluby NHL zase rozhazují milióny

PRAHA

Když se prvního července otevřel v NHL trh s volnými hráči, manažeři klubů začali šílet a předhánět se v nabízení miliónů i průměrným hokejistům. Jako by úplně zapomněli, že na podobné rozhazování už liga doplatila, naposledy při výluce celé soutěže před třemi lety. Jen za první den, kdy byli všem k dispozici volní hráči, kluby NHL investovaly 350 miliónů dolarů.

Článek

Z toho téměř 80 miliónů rozházelo Chicago mezi obránce Briana Campbella a brankáře Cristobala Hueta. Jen o něco vyšší částku přitom loni zaplatili New York Rangers za kontrakty s hvězdnými útočníky Chrisem Drurym a Scottem Gomezem. Chicago podepsalo s Campbellem osmiletou smlouvu za 56,8 miliónu. V průměru si tak za rok vydělá 7,1 miliónu, což je podobný plat, jaký bere kapitán Detroitu Nicklas Lidström. Jenže to je šestinásobný vítěz Norris Trophy pro nejlepšího beka soutěže a kapitán úřadujících vítězů Stanley Cupu.

Ale to ještě generální manažer Chicaga Dale Tallon neskončil - téměř šest miliónů za sezónu „daroval“ brankáři Huetovi. Jednička týmu Nikolaj Chabibulin, olympijský vítěz a mistr světa nominovaný letos na nejlepšího gólmana NHL, má pro příští sezónu jen o milión více. To Washington služby drahého Francouze oželel a angažoval levněji (4,5 miliónu za sezónu) zkušenějšího Jose Theodora.

Manažer Chicaga: Teď by se mi líbilo být ještě hráčem

„Prvního července se vždycky přeplácí. Pak to postupně klesá a v srpnu už můžete uskutečnit výhodné nákupy. My nyní prodáváme více a více vstupenek a máme více sponzorů. Tak jsme se letos rozhodli trhem trochu zatřást a dát fanouškům něco, z čeho budou nadšeni. A pak nezbývá než přeplácet. Přál bych si být ještě hráčem,“ usmíval se bývalý obránce Tallon, jenž ukončil aktivní kariéru v roce 1980.

Washington zase podepsal s obráncem Mikem Greenem čtyřletou smlouvu za 21 miliónů. To z něj dělá nejlépe placeného hráče týmu hned za Alexanderem Ovečkinem, posledním vítězem kanadského bodování NHL a držitelem Hart Trophy. Na více jak sedm miliónů si v příští sezóně přijde i Marián Hossa v Detroitu, o jehož kvalitách není pochyb.

Vancouver nabízí Sundinovi 10 miliónů ročně

Slovenský útočník se rozhodl dát přednost kvalitnímu týmu před vyšší nabídkou, Edmonton mu totiž údajně nabízel rovných devět miliónů. Ještě dál jdou zástupci Vancouveru, kteří nabízí Matsu Sundinovi dvouletou smlouvu za 20 miliónů. A jen za podpis smlouvy má švédský centr inkasovat bonus ve výši pěti miliónů. Nový GM klubu Mike Gillis se chce asi ve funkci blýsknout něčím velkým.

V poslední sezóně dostával 37letý Sundin od Toronta 5,5 miliónu a když přišlo na přetřes výrazné navýšení jeho smlouvy, jeho dvanáctiletá spolupráce s kanadským týmem skončila. „Mats věděl, že si to nemůžeme dovolit. Byl skvělým hráčem Leafs a doufám, že se k nám vrátí. Ale rozumím tomu, proč nechce,“ řekl generální manažer Toronta Cliff Fletcher. Neváhal přitom zaplatit 3,5 miliónu ročně obránci Jeffu Fingerovi, jenž v NHL neodehrál ani stovku zápasů.

Přitom stejný plat mají například Marek Židlický či Václav Prospal. To další krajan Michal Rozsíval si výrazně polepšil. Nová smlouva s Rangers mu zaručuje pět miliónů ročně, což je více než dvojnásobek jeho posledního platu. O více než dva milióny ročně bude bohatší i Rostislav Olesz díky novému šestiletému kontraktu s Floridou.

Holík chtěl do New Jersey, tak šel s platem dolů

Obrovský finanční skok má před sebou švýcarský obránce Mark Streit. Naposledy pobíral v Montrealu jen 600 tisíc, teď dostal od New York Islanders pětiletou smlouvu na 20,5 miliónu. Naproti tomu Bobby Holík šel klidně s platem o téměř dva milióny dolů, jen aby mohl vyměnit průměrnou Atlantu za silný tým New Jersey, kde už v minulosti vyhrál dva Stanley Cupy.

Jen pro pořádek - před výlukou NHL v sezóně 2004-05 byl platový strop 39 miliónů a pro nadcházející ročník je 40 miliónů nejnižší finanční hladina mezi kluby. "Nemyslím, že by to bylo výrazně jiné, než jindy v sezóně. Ale zvýšil se platový strop, a týmy tak mohou utrácet více peněz,“ myslí si generální manažer Caroliny Jim Rutherford. Pro příští sezónu NHL činí platový strop 56,7 miliónu dolarů.

Nejlukrativnější smlouvy v NHL od 1. 7. 2008:
Marián Hossa (útočník)Detroit7,4
Brian Campbell (obránce)Chicago7,1
Wade Redden (obránce)N.Y. Rangers6,5
Brian Rolston (útočník)New Jersey5,5
Corey Perry (útočník)Anaheim5,32
Mike Green (obránce)Washington5,25
Michal Rozsíval (obránce)N.Y. Rangers5
Jose Theodore (brankář)Washington4,5
Ron Hainsey (obránce)Atlanta4,5
Cristobal Huet (brankář)Chicago4,2
Mark Streit (obránce)N.Y. Islanders4,1
Michael Ryder (útočník)Boston4
Joni Pitkänen (obránce)Carolina4

Reklama