Hlavní obsah

Dlouhé vlasy a 68 na dresu, i tak si bude NHL pamatovat Jágra

PRAHA

Báječných sedmnáct sezón Jaromíra Jágr v NHL je zřejmě u konce. Šestatřicetiletý hokejový útočník se na další dva roky upsal ruskému Omsku a poté chce svou kariéru ukončit v mateřském Kladně. Není příliš pravděpodobné, že by se ještě do slavné zámořské soutěže vracel. Jágrovým odchodem na Sibiř poté, co se nedohodl na novém kontraktu s New York Rangers, jeho působení v NHL zřejmě skončilo.

Článek

Když tehdy osmnáctiletý Jágr v NHL začínal, upoutal na sebe pozornost nejen osmašedesátkou na dresu jako připomenutí okupace Československa rudou armádou, ale také nezvykle dlouhými vlasy, které začátkem 90. let už v USA dávno vyšly z módy. Posměšné poznámky ale brzy vzaly za své, když tenhle mladíček začal válet po boku největší hvězdy Pittsburghu Maria Lemieux.

Už během prvních dvou Jágrových sezón v NHL slavil Pittsburgh díky spolupráci těchto dvou "Tučňáků" své první a zatím poslední dva Stanley Cupy a Jágr se svoji kličkou ve finále 1992 proti Chicagu nesmazatelně zapsal do paměti. Ve zkrácené sezóně 1994/95 vinou výluky Jágr vyhrál produktivitu celé soutěže a získal svou první Art Ross Trophy.

O rok později končil ročník se 149 kanadskými body na kontě, což je jeho dosavadní maximum během jedné sezóny. Ještě o dvanáct bodů víc získal Lemieux, který vyhrál bodování i o rok později. Od následující sezóny 1997/98, kdy Jágr oslavoval branky vojenským salutováním, už ale čtyři roky po sobě putovala Art Ross Trophy do rukou kladenského rodáka. A v roce 1999 navrch Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Odchod z Pittsburghu

To už vinou nemoci jeho slavný parťák Lemieux nehrál a po poslední odehrané sezóně 200/01 se pomalu přesouval do pozice majitele klubu. A konec šťastných časů v Pittsburghu nastal v létě 2001 i pro Jágra. Penguins se zmítali ve finanční krizi a na hvězdu jeho formátu už neměli peníze. Proto byl v červenci 2001 poslán v rámci širší výměny do Washingtonu.

V hlavním městě Spojených států se měl český forvard stát hlavní atrakcí průměrného hokejového klubu, jehož ojedinělým výsledkem byla tři roky stará účast ve finále. V první sezóně se ale Capitals nedostali ani do play-off a o rok později vypadli už v prvním kole. Výměna v lednu 2004 do New York Rangers byla pro Jágra téměř vysvobozením.

V New Yorku zase ožil

Po výluce v sezóně 2004-05 Jágr v New Yorku ožil a po boku dalších šesti krajanů si hokej zase užíval. Nastřílel přes padesát branek, což se mu povedlo jen dvakrát během slavných časů v Pittsburghu, a po sezóně byl potřetí v kariéře oceněn Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče soutěže dle samotných hokejistů.

Na týmový úspěch se mu už ale dosáhnout nepodařilo, v posledním ročníku NHL Rangers nestačili ve druhém kole play-off na Pittsburgh a slavná osmašedesátka jako by na konci série symbolicky předala žezlo nové hvězdě zámořské soutěže Sidney Crosbymu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články