Hlavní obsah

Kindl: Hrát za Detroit je jako ve fotbale za Barcelonu nebo Real

PARDUBICE

Hokejista obránce Jakub Kindl sice byl u týmu Detroitu při cestě za Stanleyovým pohárem, ale na svou první příležitost v dresu Red Wings teprve čeká. Jednadvacetiletý zadák dostal jako člen širšího kádru možnost si v Česku užít slavnou trofej, a to jej prý hodně motivuje. Rád by napříště slavil s hokejovým grálem plnohodnotně.

Článek

Kindl však ví, že prosadit se do kádru Detroitu nebude jednoduché. "Je to jako hrát fotbal za Barcelonu nebo Real Madrid," řekl ve středu v rozhovoru s novináři hráč, jehož draftovalo vedení Red Wings v roce 2005 v prvním kole jako celkově devatenáctého v pořadí.

Protlačit se do základní sestavy není snadné, rozloučit se s kariérou nechce v nabitém kádru například ani šestačtyřicetiletý obránce Chris Chelios. "Je to ještě spousta práce, abych se dostal do sestavy. Musím někomu vzít fleka, pak už to snad bude dobré."

První celý ročník na farmě

Po příchodu z juniorské OHL z týmu Kitcheneru má za sebou první celý ročník na farmě v Grand Rapids. V nižší AHL se krátce mihl i v minulých dvou sezonách. "Začátky byly pochopitelně těžké, přišel jsem tam jako mladý hráč z juniorské soutěže do mužů. Nedostával jsem tedy tolik prostoru, ale postupem času jsem si vybudoval lepší pozici v týmu," prohlásil na oficiálním webu pardubického klubu, odkud do zámoří v roce 2004 odešel.

S Grand Rapids nepostoupil do play-off, ale i díky tomu dostal příležitost být s Red Wings při triumfální cestě za Stanley Cupem. S několika dalšími členy širšího kádru se drželi v tréninkovém tempu. "Je to neskutečná zkušenost. Byl jsem rád, že mě s dalšími třemi nebo čtyřmi hráči zavolali nahoru. Bylo to super," připomněl tečku za ročníkem, s kterým nebyl úplně spokojený. "Bylo to takové nahoru a dolů. Jeden zápas mi nevyšel, druhý zase vyšel."

Po zisku Stanley Cupu jej čekalo překvapení. "Generální manažer (Ken Holland) řekl, že se se Stanley Cupem určitě setkám, i když jsem nehrál zápas. Jsem za to rád," poděkoval za možnost si užít trofeje po jejím příletu do Česka.

Pověrám moc nevěří

Už v zámoří při oslavách se stříbrného poháru dotkl, odmítl však zvednout jej nad hlavu. "Já pověrám moc nevěřím, mě ten dotyk ještě víc motivuje, abych mohl Stanley Cup jednou zvednout sám pro sebe."

V růstu se snaží jemu i dalším mladým hráčům Detroitu pomoci Jiří Fischer. Nyní osmadvacetiletý vítěz Stanley Cupu z roku 2002 a mistr světa z Vídně z roku 2005 musel před třemi roky po srdečním kolapsu ukončit kariéru, v klubu však předává zkušenosti dalším nadějím.

"Jirka mi říká, že musím makat, abych se zlepšoval. Je to velká osobnost. Pomáhal mi na ledě i mimo něj, je velice chytrý. Jeho práce je vychovávat mladé hráče. Navíc jsme oba Češi, takže mi pomůže a snaží se mi všechno vysvětlit," dodal Kindl.

Reklama