Hlavní obsah

Vrbata po své nejlepší sezóně doufá, že se v Tampě ještě zlepší

PRAHA

Český hokejista Radim Vrbata má za sebou v dresu Phoenixu nejúspěšnější sezónu své dosavadní kariéry v NHL a doufá, že po přesunu do Tampy Bay se bude ještě zlepšovat. Sedmadvacetiletý útočník má před sebou další zajímavý ročník.

Článek

Už sice nebude dostávat rady od nejlepšího hokejisty historie Wayna Gretzkého, kouče Coyotes, ale v Tampě bude součástí posílené ofenzivy, která má Lightning zvednout ze dna soutěže zpátky na výsluní. Navíc první soutěžní zápas v novém působišti jej čeká v Praze, kde klub z Floridy zahájí sezonu 4. a 5. října proti New York Rangers.

"Pevně doufám, že sezóna bude ještě lepší ta než minulá. Byla to moje nejlepší, ale posledních dvacet zápasů mi to tam přestalo padat. Kdyby ne, tak ta čísla mohla být úplně jiná," řekl Vrbata v rozhovoru s novináři. V 76 zápasech si připsal 56 bodů za 27 branek a 29 asistencí. Mistr světa z Vídně z roku 2005 byl druhý v týmové produktivitě, přesto si jej Phoenix nechal uniknout, což Vrbatu překvapilo.

"S Phoenixem jsme jednali od listopadu a byl tam velký prostor, abychom se domluvili. Myslel jsem si, že to bude formalita. Ale blížil se první červenec a pořád to nikam nevedlo, žádná konkrétní nabídka. Překvapilo mě to. Podle toho, co říkali agentovi, myslel jsem, že to nebude problém," vrátil se Vrbata k dění před otevřením trhu s volnými hráči, na kterém se ocitl poprvé v kariéře.

Tříletá smlouva

S Tampou uzavřel tříletou smlouvu s ročním příjmem tři milióny dolarů. Polepšil si tak z 1,225 miliónu dolarů. "Tampa měla eminentní zájem, přišli s velice dobrou nabídkou a nebylo co řešit," uvedl Vrbata. Alespoň e-mailem poděkoval trenérům v Phoenixu. "Psal jsem si s (asistentem) Ulfem Samuelssonem, neměl jsem kontakt na Gretzkého. Wayne mi psal zpátky. Mám ten mail furt schovanej a chvíli mi tam vydrží."

Teď má před sebou novou výzvu v Tampě. Klub posiloval, do útoku se vrátil Václav Prospal, přišli také Ryan Malone či zkušení Gary Roberts a Mark Recchi. Lightning si rovněž vybrali jako jedničku draftu Stevena Stamkose. Právě s ním a Malonem by mohl Vrbata nastupovat. "Co říkal trenér a vedení, tak první lajna by měla být jasná - Venca Prospal s Lecavalierem a St. Louisem. Já jsem v plánu ve druhé se Stamkosem a Malonem. Je to plán, kdo ví, jak to bude? Ale mohlo by to takto fungovat," mínil Vrbata.

Ve Phoenixu hrál s jednadvacetiletým Martinem Hanzalem, nyní jej čeká ještě spolupráce ještě s mladší talentem. Osmnáctiletý Stamkos se pokusí prorazit hned v první sezóně po draftu. "O Stamkosovi každý mluví v superlativech. Přechod z juniorů ale není jednoduchý. Byl první na draftu a bude to výborný hráč. Uvidí se v lize a v přípravných zápasech. Malone je výborné křídlo, které vybojuje puky, je důraznej a silnej. Mohlo by to fungovat," řekl Vrbata.

Do Tampy o týden dříve

Do Tampy zamíří téměř o týden dříve, než 16. září začne kemp, aby si zařídil po stěhování nové bydlení. Za pár dní už pocestuje s klubem zpět do Evropy, protože před startem sezóny v Praze bude klub z Floridy hrát ještě 28. září přípravu v Berlíně proti Eisbärenu a o dva dny později i v Bratislavě proti Slovanu.

Žádosti o lístky od známých by Vrbata ani nespočítal. "Nikomu nic neslibuju, sám nevím, jak to bude vypadat. Beru to na vědomí, až zjistím situaci v Tampě," podotkl. V Evropě bude prý čas se i seznámit s novými spoluhráči a něco jim v Praze ukázat. "Jak mi říkal Venca Prospal, měli bychom přiletět 26. září. Vždycky se před začátkem sezony chodí na společné večeře, aby se tým dal dohromady. V Praze k tomu bude určitě dost příležitostí," dodal Vrbata.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.