Hlavní obsah

Eliáš: Vím, co od sebe můžu čekat a věřím si

Nikdo jiný v historii hokejových Ďáblů z New Jersey nedokázal vyhrát šestkrát tabulku týmové produktivity. Ve vizitce dvaatřicetiletého Patrika Eliáše je i šedesát vítězných gólů. Tato čísla plánuje dvojnásobný držitel Stanley cupu ještě vylepšit. „Chtěl bych se hokejem i víc bavit,“ říká elitní křídlo před prvním zápasem New Jersey v novém ročníku NHL, v němž Ďáblové přivítají na domácím ledě New York Islanders.

Článek

Jste před začátkem sezóny v pohodě?

Nestěžuju si. Měl jsem výbornou přípravu, tým vypadá dobře, těším se na první zápas.

Je ještě něco, co vám naznačuje, že nový ročník NHL bude pro vás lepší než minulý?

V mančaftu teď máme trochu jiný přístup, hrajeme kreativněji. Chtěl bych se prostě letos hokejem i víc bavit. Také přišli Rolston a Holík, s nimi jsme zase o něco silnější.

Bude Robert Holík i ve svých 37 letech pro Devils jedním z klíčových hráčů?

Robert byl vždycky důležitý hráč. Za ty roky znám dobře jeho styl, je to velice zarputilý kluk. Jeho slovo má taky velkou váhu v kabině. Nebere si servítky a vše říká na rovinu, i když nemusí mít vždycky pravdu. My si ale rozumíme dobře, máme si o čem povídat.

Zmínil jste i Briana Rolstona. Platí, že sezónu začnete v útoku s ním a s Giontou?

Přesně tak. Rolston hrál za Devils, už když jsem naskočil do NHL. Teď se vrátil z Minnesoty jako vyzrálejší borec se skvělou střelou, který nám moc pomůže v přesilovkách.

Čeká vás první zápas proti Islanders, ale NHL už odstartovala v Evropě. Pro příští rok mají organizátoři velký zájem, aby přijelo do Prahy právě New Jersey...

Já bych to strašně přivítal. Myslím, že máme v týmu hvězdy typu Brodeura i mladý kluky, kteří mají co předvést. A Prahu by spoluhráči taky určitě rádi viděli.

Počítáte s tím, že po Jágrově odchodu z Rangers do Ruska upřou čeští fanoušci víc pozornosti i na vaše výkony?

Bude víc hráčů, kteří si řeknou o publicitu. Třeba Tomáš Plekanec. Já sám už patřím mezi vyzrálejší hokejisty. Vím, co od sebe můžu čekat a věřím si.

Věří vám i kouč Sutter, se kterým jste měl v minulé sezóně rozepře?

Trenér tu byl prvním rokem. Náš vztah se utvářel, letos už to myslím bude v poklidu.

Pro své fanoušky spustíte v den prvního zápasu Devils v sezóně webovou stránku eliaspatrik.com. Kdo vás k tomu inspiroval?

Chtěl jsem, aby tam byly informace pro hokejové fandy, ale i třeba pro novináře. Po každém zápase tam hodlám přidávat novinky. Tak uvidíme, jaké budou ohlasy.

Reklama

Související témata: