Hlavní obsah

Češi řádili v NHL, Hanzal hattrickem potěšil rodiče

NEW YORK/PRAHA

Celkem deset branek nastříleli čeští hokejisté ve čtvrtečních zápasech NHL. Nejvýraznější stopu zanechal forvard Phoenixu Martin Hanzal, který v utkání s Torontem zaznamenal první hattrick v zámořské soutěži. Po dvou gólech si připsali Jiří Hudler z Detroitu, Petr Sýkora z Pittsburghu a Patrik Eliáš z New Jersey.

Článek

Hanzal mohl být se svým výkonem dvojnásob spokojený, přímo v hledišti jej totiž podporovali rodiče. „Načasování snad nemohlo být lepší, naši v pátek odlétají domů. Jsem opravdu rád, zápas byl úžasný. I když jsem měl taky notnou dávku štěstí,“ řekl jednadvacetiletý centr listu Arizona Republic. „Ještě nikdy jsem nedal v jednom utkání dva góly a najednou nastřílím hattrick,“ kroutil hlavou defenzivně laděný útočník. V 96 zápasech NHL zatím Hanzal nastřílel 11 branek.

Jako správný lídr se předvedl Patrik Eliáš. Jeho New Jersey ještě 90 sekund před koncem prohrávalo na ledě Philadelphie, pak český forvard vyrovnal a v prodloužení rozhodl o výhře Ďáblů. Eliáš tak vyrovnal rekord NHL v počtu vstřelených gólů v prodloužením. Jen Mats Sundin a Jaromír Jágr jich vstřelili stejně jako on – 15. „Rád jsem na ledě v okamžiku, kdy se zápas rozhoduje,“ potvrzuje vůdcovské kvality Eliáš. „Prostě jsem si počkal na svoji šanci,“okomentoval vítěznou trefu.

Sýkora s Crosbym zkazili mauricemu premiéru

Vydařený večer má za sebou i Petr Sýkora. Jeho Pittsburgh vyhrál v Carolině 5:2 a český útočník přispěl k nevydařenému debutu nového kouče Hurikánů Paula Maurice dvěma góly. Tučňáci duel, v němž si čtyři asistence připsal Sidney Crosby, rozhodli rychle. Z prvních 13 střel pětkrát skórovali (z toho dvakrát v přesilovce Sýkora) a domácí neměli sílu na zvrat. „Mohli puk vyhodit z pásma, ale pokazili to na modré čáře. Pak už jsme měli situaci jednodušší,“ okomentoval Sýkora chybu krajan Josefa Melichara, po níž Dupuis zvýšil na 2:0. Další český obránce Caroliny František Kaberle odehrál 500. zápas v NHL.

Ve čtvrtek se střelecky dařilo i Jiřímu Hudlerovi, který dvěma góly pomohl Detroitu vyhrát divoký zápas s Vancouverem. Český forvard je v excelentní formě, v posledních deseti zápasech vstřelil osm branek. Hosté vedli, Rudá křídla díky dvěma přesným zásahům Hudlera otočila skóre. Poté ale obhájce Stanley Cupu opět dvakrát inkasoval a mohl být rád za tři góly v rozpětí 165 sekund třetí třetiny, díky nimž si vytvořil náskok. Vancouver už dokázal jen snížit na konečných 5:6.

V pohodě hraje i David Krejčí, jenž dokonce v oslabení vstřelil vítězný gól Bostonu na ledě Tampy Bay. Medvědi zvítězili 3:1, dvakrát (z toho jednou do prázdné branky) s trefil Phill Kessel. „Byl to vyrovnaný zápas,“ říkal po duelu novinářům Krejčí. „Ve druhé a třetí třetině jsme byli lepší a zasloužili si vyhrát,“ dodal dvaadvacetiletý rodák ze Šternberku.

Reklama

Související témata: