Hlavní obsah

Útočník Průcha mění dres NY Rangers za barvy Phoenixu

NEW YORK/PRAHA

Hokejista Petr Průcha již nebude oblékat v NHL dres New Yorku Rangers. Český forvard se stal součástí výměny do Phoenixu za obránce Dereka Morrise. Spolu šestadvacetiletým útočníkem putuje do týmu Coyotes bek Dmitrij Kalinin a křídlo Nigel Dawes.

Článek

Průcha v této sezóně nastupoval pod trenérem Tomem Renneym sporadicky a vrátil se více na led až po nástupu Johna Tortorelly, který převzal tým 24. února. Nyní ale už bude hrát ve Phoenixu pod taktovkou legendárního Wayna Gretzkého. Průcha má v tomto ročníku na kontě jen 28 zápasů a devět bodů za čtyři trefy a pět přihrávek. V produktivitě se mu nedařilo už v minulé sezóně, kdy v 62 duelech zaznamenal 17 bodů.

Přitom v premiérovém ročníku 2005/06 se objevoval po boku Jaromíra Jágra a v 68 duelech vstřelil 30 branek a zaznamenal 47 bodů. Dařilo se mu i v dalším ročníku. Celkem má na kontě v NHL z 237 zápasů 113 bodů za 63 gólů a 50 přihrávek. V 17 kláních play off přidal jednu branku a jednu asistenci. V této sezóně má Průcha příjem 1,6 miliónu dolarů, a pokud neuzavře nový kontrakt, stane se v červenci chráněným volným hráčem.

Čtyřiadvacetiletý Dawes v této sezóně zaznamenal v 52 duelech 19 kanadských bodů. O čtyři roky starší Kalinin, jemuž vyprší současný roční kontrakt na 2,1 miliónu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem, si připsal v 58 utkáních 13 bodů. Do New Yorku přišel před sezónou jako volný hráč z Buffala.

Morrisovi končí smlouva s ročním výdělkem 3,95 miliónu dolarů a Rangers jej také mohou ztratit bez náhrady, pokud se s ním nedohodnou na novém kontraktu. V této sezoně nasbíral třicetiletý zadák v 57 duelech 12 bodů, celkem si připsal bývalý hráč Calgary a Colorada v 775 duelech 332 kanadských bodů.

Devětadvacetiletý Antropov, který má v této sezóně příjem 2,15 miliónu dolarů, se může stát v červenci nechráněným volným hráčem. V této sezóně si připsal v 53 zápasech 46 bodů za 21 branek a 25 asistencí. Toronto jej draftovalo v roce 1998 jako desátého v pořadí a za devět sezón v dresu Maple Leafs nasbíral v 509 utkáních 291 bodů za 125 tref a 166 asistencí.

Phoenix, který také vyměnil finského útočníka Olliho Jokinena do Calgary za útočníky Matta Lombardiho, Brandona Prusta a právo výběru v prvním kole letošního draftu, obchodoval i s Philadelphií. Za bitkaře Daniela Carcilla získal forvarda Scottieho Upshalla a výběr v druhém kole draftu.

Reklama