Hlavní obsah

VIDEO: Unavený Detroit nestačil na smršť Tučňáků ve druhé třetině

PITTSBURGH

Dokud se finále NHL hrálo v Detroitu, bylo jasné, kdo je na ledě pánem. Domácí hokejisté Red Wings takticky vyspělou hrou předčili Pittsburgh svými zkušenostmi z mnoha bitev o Stanley Cup a vypracovali si vedení 2:0 na zápasy. Po přesunu do Pennsylvánie se však poctivě namazaný motor Detroitu začal zadrhávat a ve čtvrtém utkání rychlejší a dravější Tučňáky nedokázal takřka vůbec zastavit.

Foto: Jason Cohn , Reuters

Obránce Detroitu Brian Rafalski před slavícími hráči Pittsburghu Talbotem a Staalem

Článek
Fotogalerie

Čtvrtý zápas finále v Pittsburghu se hrálo v pořádně svižném tempu a ukázalo se, že pak jen zkušenosti nestačí. Domácí vysílali na branku hostí jeden útok za druhým a ostřílenější hráči Detroitu několikrát nevěděli, kde jim hlava stojí. Ostatně všechny branky Tučňáků nastříleli hráči mladší 22 let.

Útočník Detroitu Dan Cleary sleduje puk končící v brance Pittsburghufoto: ČTK/AP

"Zdálo se, že byli docela unavení a působili v závěru taky pěkně frustrovaně. To nám jen dodávalo větší chuť je pokořit," řekl po zápase obránce Pittsburghu Brooks Orpik. Jeho kolegové na druhé straně neměli zrovna svůj den, tak jako Brian Rafalski. Nejprve ho o puk obral Malkin, jehož šanci ještě zachránil brankář Osgood, a ve druhé třetině mu ujel Jordan Staal, který vyrovnal na 2:2.

Parádní souhra Pittsburghu u čtvrté branky

Detroit přitom hned v úvodu druhé třetiny otočil skóre na 2:1 ve svůj prospěch. Jenže zbytek druhé části zápasu byl pro Red Wings noční můrou. Po gólu Staala při vlastním oslabení se prosadil hvězdný pár Malkin, Crosby a čtvrtý zásah přidali domácí po parádní souhře trojice Kunitz-Crosby-Kennedy. Všechny tři branky padly v rozmezí pouhých šesti minut.

Souboj u mantinelu v podání kapitána Detroitu Nicklase Lidströma a Matta Cookea z Pittsburghufoto: Reuters/Shaun Best

"Několikrát nám ujeli ve třech nebo ve dvou. Dost těžko se proti nim hraje, jsou tak šikovní," truchlil po utkání útočník Detroitu Henrik Zetterberg, jenž si rovněž vybral smolný zápas. Byl to právě on, kdo prohrál na konci druhé třetiny souboj o puk, kterého se zmocnil Tyler Kennedy a po ťukesu s Kunitzem a Crosbym upravil po nejhezčí akci zápasu na konečných 4:2.

Zetterberg působil vyčerpaně

"Sahali jsme s Kennedym po puku, ale já ho zkrátka nedostal," komentoval situaci Zetterberg. Ten v předchozích duelech finále obětavými výkony takřka vymazal z ledu hvězdu Penguins Sidney Crosbyho, ale výborně zvládnutá těsná osobka na kapitána Tučňáků jakoby mu sebrala síly pro čtvrtý zápas.

Útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin hází mezi fanoušky svoji hokejkufoto: ČTK/AP

"Možná jsem vypadal unaveně, ale to je přece normální. Kdybych nebyl ke konci zápasu unavený, tak by bylo něco špatně," bránil se švédský forvard, jenž byl při loňském tažení za Stanley Cupem vyhlášen nejlepším hráčem play-off. "A já vím, že to může dokázat znovu," věří i nadále ve schopnosti svého spoluhráče kapitán Detroitu Nicklas Lidström.

Reklama

Související témata: