Hlavní obsah

Pittsburgh čekají letos už druhé oslavy, Tučnáci napodobili Oceláře

PITTSBURGH/PRAHA

Po čtyřech měsících se Pittsburgh opět chystá na velkou parádu. Začátkem února vyhráli zámořskou NFL američtí fotbalisté Steelers, v pondělí si tamní fanoušci vychutnají oslavnou jízdu znovu. Hlavními hvězdami budou hokejoví Penguins, kteří ve finálové sérii Stanley Cupu porazili obhájce z Detroitu. Poprvé v historii tak vyhrál NHL a NFL tým z jednoho města.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Fanoušci Penguins slaví triumf svých oblíbenců v ulicích Pittsburghu.

Článek

Oslava nese název „Město šampiónů“ a je připravená na pondělí. Podle starosty Pittsburghu Lukea Ravenstahla průvod odstartuje v 18:00 SELČ a projede stejnou trasu jako při únorovém triumfu Steelers.

„Žádnými slovy nelze popsat historický zvrat, jaký naši hokejisté předvedli,“ rozplývá se na klubových stránkách Ravenstahl. „Nikdo nevěřil, že vyhrajeme v Detroitu a přepíšeme historii,“ připomněl starosta statistiky. Podle nich naposledy sedmé finále Stanley Cupu vyhrál hostující tým v roce 1971.

Crosby nejmladším kapitánem vítěze Stanley Cupu

Možnost pokochat se pohledem na slavný pohár mají fanoušci Tučňáků po sedmnácti letech. Naposledy v roce 1992 si slavnostní jízdu druhý rok v řadě vychutnával Jaromír Jágr. Nyní je lídrem klubu jiný mladík - Sidney Crosby.

Kapitán Penguins poslední finále pro zranění kolene nedohrál, přesto mohl jako nejmladší kapitán historie pozvednout pohár pro vítěze. Stejné gesto si nenechal ujít ani český útočník Petr Sýkora, který nehrál pro zlomeninu nártu z šestého finále.

Po triumfu Tučňáci předvedli pohár pro vítěze během nedělního baseballového zápasu Pirátů, kteří porazili další tým z Detroitu - Tygry. Pirates mohou na konci sezóny završit výjimečný hattrick pittsburghských celků, k favoritům MLB ale nepatří. V centrální divizi Národní ligy jsou po přibližně třetině základní části s bilancí 30 výher a 33 porážek pátí. Basketbalový tým NBA v Pittsburghu není.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.