Hlavní obsah

Prospal si počká na nabídku z NHL

Tampa Bay se vyplacením ze smlouvy nečekaně zbavila Václava Prospala, 34letý hokejový útočník je ale přesvědčen, že brzy získá nové angažmá v NHL. „Věřím, že najdu v zámoří klub, který mi dá ještě šanci. Stále mám chuť dokázat, že mohu hrát NHL, i když věk nezastavím. Jsem teď v trochu nepříjemné pozici volného hráče, ale kempy začínají teprve za měsíc a půl, ještě je dost času na rozhodnutí,“ říká Prospal.

Článek

Když mu tento týden zavolal přímo majitel Lightning, hned tušil, že půjde o něco vážného. „Nečekal jsem ale, že by sáhli až k vykoupení ze smlouvy, kterou jsem měl platnou ještě na další tři sezóny. Jenže bylo mi vysvětleno, že jsem pro ně teď moc drahý hráč a že chtějí stavět tým i na mladších,“ tvrdí útočník.

Zámořský klub potřeboval uvolnit finanční prostředky vzhledem k platovému stropu. „Všude se teď šetří, a když majitel dovolil, aby mě nechali vyplatit ze smlouvy, tak jsem prostě nezaměstnaný hokejista,“ krčí rameny Prospal.

Tampa musí českému hráči vyplatit dvě třetiny smluvně přislíbeného finančního plnění. Sedm miliónů dolarů bude rozprostřených do šestiletého splátkového kalendáře. „Bylo to obtížné rozhodnutí zbavit se takového hráče, ale udělali jsme to v zájmu týmu,“ hájí se generální manažer klubu Brian Lawton.

Rodinu bude muset hledat nové zázemí

„Nové vedení klubu zřejmě věří víc jiným. Musím ale připustit, že s týmem jsem se v poslední sezóně trápil i já, scházela vyrovnanost výkonů a bylo tam víc špatných zápasů než dobrých,“ snaží se centr i pochopit, proč nové vedení klubu sáhlo ke krajnímu řešení.

„Přesto věřím, že jsem hokej hrát nezapomněl, a chci svou pozici vzít jako novou výzvu, kterou mám před sebou,“ uvažuje dvojnásobný světový šampión, jenž během čtrnácti sezón v NHL vedle Tampy oblékl i dresy Philadelphie, Floridy, Ottawy a Anaheimu.

„Složitá situace nastala i pro mou rodinu, protože se zase někam musíme stěhovat a vůbec netušíme, co se bude dít. Přitom v Tampě jsme už měli i zázemí pro děti a po červnovém narození Vanesky nás je doma už pět,“ říká otec tří dětí, který má s manželkou Monikou ještě dceru Verunku a syna Vašíka.

Reklama