Hlavní obsah

Startuje hokejová NHL, favority jsou opět Pittsburgh s Detroitem

NEW YORK

V noci ze čtvrtka na pátek se opět rozběhne kolotoč zámořské hokejové NHL. Základní část prestižní soutěže přinese 1230 zápasů, favority jsou podle bookmakerů finalisté posledních dvou ročníků - obhájce Stanley Cupu Pittsburgh a Detroit. Počítat se musí s vítězem dlouhodobé části minulého ročníku San Jose.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Pittsburghu budou letos obhajovat Stanley Cup.

Článek

Vedle Žraloků se na Západě věří i mladému týmu Chicaga s novou posilou Mariánem Hossou, ve Východní konferenci by Tučňákům měly šlapat na paty Boston, Washington a Philadelphie s veteránem Chrisem Prongerem. Boston může počítat i se službami českého útočníka Davida Krejčího, nejlepší hráč v hodnocení plus/minus minulé sezóny se stihl dát do pořádku po červnové operaci kyčle.

Washington potáhne Alexander Ovečkin, který s krajanem Jevgenijem Malkinem dominoval minulému ročníku NHL. Ovečkin nasázel soupeřům během dlouhodobé části 56 gólů a získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, byl vyhlášen i nejužitečnějším hráčem ligy.

Tučňák Malkin zase za 113 získaných bodů vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hokejistu, navíc s Pittsburghem vyhrál prestižní Stanley Cup, jehož byl vyhlášen nejlepším hráčem. Pittsburgh udržel většinu opor, odešli jen spolehlivý bek Scuderi a český útočník Petr Sýkora. Jediným Čechem v kádru obhájce trofeje je nově bek Martin Škoula.

Hudler zamířil do Ruska

Klub měnilo v létě i několik dalších českých hokejistů. Milan Michálek byl součástí megavýměny, během níž do San Jose zamířil z Ottawy hvězdný Dany Heatley. Martin Havlát a Petr Sýkora se jako volní hráči upsali Minnesotě, k Jezdcům do New Yorku zamířili Aleš Kotalík a Václav Prospal. Dres slavného Montrealu oblékne Jaroslav Špaček, barvy Atlanty bude hájit Pavel Kubina. Olympijský vítěz z Nagana Robert Lang zamířil do Phoenixu. Do ruského Dynama Moskva naopak z Detroitu zamířil Jiří Hudler, po vyplacení Carolinou hraje za Kladno František Kaberle.

Hokejoví fanoušci budou bedlivě sledovat jedničku posledního draftu Johna Tavarese, který by měl ve slabém New Yorku Islanders dostat hodně prostoru. V Columbusu se chtějí prosadit další mladíci Nikita Filatov a Jakub Voráček, Philadelphia spoléhá na obrovitého amerického útočníka Jamese Van Riemsdyka. Další hvězdu budoucnosti po Stevenu Stamkosovi získala Tampa Bay, švédský obránce Victor Hedman by měl patřit k horkým kandidátům na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Reklama

  1 : 3 Slovensko - Česko 1 : 3 přestávka Živě
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  2 : 0 Třinec - Pardubice 2 : 0 25. min Živě
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko hrají
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko