Hlavní obsah

Havlát: Nedávám si hranice, chci být prostě lepší

Nejlepší sezónu kariéry hodlá Martin Havlát vylepšit v novém působišti. Po pěti letech strávených v Ottawě a třech sezónách v Chicagu má svůj ofenzivní talent prodat naplno ve službách Minnesoty Wild. Však také diváci v Xcel Energy Centru přivítali 28letého českého útočníka s nadšením. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Pořád se v klubu ještě rozkoukávám,“ je zatím opatrný

Foto: Ann Heisenfelt, ČTK/AP

Martin Havlát (uprostřed) oslavuje se spoluhráči z Minnesoty.

Článek

V USA není zase tolik států, kde by byl hokej tak populární jako v Minnesotě. Poznal jste to hned při přivítání v klubu?

Určitě. I v přípravných zápasech byla skvělá atmosféra. Dá se říct, že to tady hokejem žije naplno. Od roku 2000, kdy Wild vstoupili do ligy, měli na všech zápasech vyprodáno.

Zamlouvá se vám třeba i dres Minnesoty? Ten chicagský s indiánským znakem byl přece jen tradičnější…

Taky byl každým rokem vyhlašován nejhezčím dresem v NHL. Ale ten minnesotský byl naposledy pátý. On vypadá ve skutečnosti o dost líp než na fotkách.

Budete hrát se čtrnáctkou na zádech. Čtyřiadvacítku, jako u Blackhawks, jste nechtěl?

Chtěl, chtěl… Ale čtyřiadvacítku má u nás Derek Boogaard, bitkař. Tak jsem si řekl: nové město, nové číslo.

Vstřícné gesto vůči Boogaardovi se vám v průběhu sezóny jistě vyplatí.

Myslím, že budu Dereka jistě mockrát potřebovat. On zná svou roli v mužstvu a tu práci dělá dobře.

V minulých sezónách bylo častým tématem vaše zdraví. Vyptávají se vás na něj američtí novináři často?

Spíš se bavíme o té minulé sezóně, která byla výborná. Chtějí vědět, jak na ni navážu.

V Chicagu jste byl nejproduktivnějším hráčem v základní části i v play off, ačkoli jste hrál až ve třetí pětce. Když teď dostanete čas v prvním útoku Wild, mohl byste uhrát víc než 100 bodů za sezónu. Je to vaše meta?

Nedávám si hranice, chci být prostě lepší. A pomáhat týmu.

Ani primát nejlepšího Čecha zámořské ligy vás nezajímá? Patrik Eliáš vás minule porazil o jediný kanadský bod.

Mně by stačilo, kdybych celou sezónu odehrál stabilně, bez větších výkyvů. Z toho bych měl radost.

Říkáte si, že by to mělo být dobré i kvůli tomu, jak jste v létě tvrdě dřel na kempu v Montrealu?

Já se tak připravuju posledních pět let. Byli jsme pohromadě s Milanem Michálkem, Ondrou Pavelcem, Michaelem Frolíkem a řadou dalších hokejistů. Fyzicky se cítím v pohodě.

Ve svém mikroblogu v síti Twitter jste ale psal fanouš -kům, že se v Montrealu chystáte i na tenis. Takže jste si nenechal ujít Federera s Nadalem?

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem se o všechno náramně postarali. Zařídili mi vstupy do zákulisí. Perfektně to zorganizovali. Akorát se jim moc nedařilo, tak to pak svalovali na mě… Ale v Davis Cupu si to, myslím, dokonale vynahradili.

Před pár dny jste vyrukoval i na Facebook. Je pro vás hodně důležité být v každodenním kontaktu s fanoušky?

Lidi chodí na hokej a za lístky dávají dost peněz, takže mají nárok něco vidět. Snažím se být s nimi v kontaktu i prostřednictvím Twitteru. Vlastními slovy se taky můžu vyjádřit k věcem, které jsou při rozhovorech pro noviny třeba trochu překroucené a nevyzní přesně tak, jak jsem to myslel.

V prvním zápase za Wild jste hrál proti Chicagu a blýskl jste se dvěma góly. Nepřepadla vás hned zkraje nového angažmá nostalgie?

To určitě ne. Byl to přátelák. A byla tam sotva jedna pětka kluků, které jsem znal. Horší to asi bude na konci října, kdy hrajeme v Chicagu. Tam to na mě možná padne.

I z vašich vyjádření na Twitteru byla patrná hořkost z toho, že vaše kariéra nepokračuje v Chicagu. Cítíte ji pořád?

To ne. Co se odehrálo v létě, je za mnou. Nevracím se k tomu.

I díky odchodu z Chicaga zase budete mít české spoluhráče, to je pro vás příjemná změna, ne?

Jasně. Mára Židlický a Petr Sýkora jsou navíc skvělí hokejisti. V kabině už je sranda. Minulou sezónu jsem byl vlastně úplně bez Čechů. V šatně jsme byli jen tři Evropani. Já plus gólmani Huet a Chabibulin.

S Petrem Sýkorou byste dokonce mohl hrát v jednom útoku.

Sejček je super hráč, který v klidu nastřílí dvacet gólů za sezónu. Dokázal to v posledních deseti sezónách po sobě a takoví borci jsou v celé lize asi tři.

Díky tomu, že hrajete v Minnesotě, jistě stoupne i popularita Wild v Česku. Stejně jako když jste hrál za Chicago.

Myslíte? Kéž by… Když budeme vyhrávat, tak proč ne? V Chicagu ale taky trvalo dva roky, než ten tým dozrál.

O koho kromě vás se budou Wild v sezóně opírat?

Jsou tu výborní čeští kluci. A taky Finové. Gólman Bäckström nebo Mikko Koivu. Když se sehrajeme, budeme dobří.

Nová sezóna tentokrát není jen o honbě za Stanley Cupem, ale i o olympiádě ve Vancouveru. Těšíte se na únor?

Jasně že jo. Vždyť jsem olympiádu hrál jen před osmi lety. To je strašný, jak je to dávno. Ale prvotní bude hrát hlavně dobře v klubu.

Co si vybavíte, když vzpomínáte na Salt Lake City? Dva góly proti Kanadě?

Taky, taky. Bylo mi dvacet, hrál jsem druhou sezónu za Ottawu. Na olympiádě jsme měli skvělej tým. Jarda (Jágr), Dominik (Hašek), Patrik (Eliáš)… Začal jsem ve čtvrtém útoku, ale pak mě trenéři se Švédskem posunuli do první lajny s Jágrem. A já z toho byl tak vedle, že jsem u mantinelu nabral Nylandera a dostal trest do konce. Reakce kluků v kabině mi ale strašně pomohla.

S Chabibulinem jste v Chicagu taky určitě probírali, jak vás ve čtvrtfinále s Ruskem vychytal.

Bylo to pro něj příjemnější vzpomínání, to určitě. Ale Chabi je skvělý gólman. Edmonton si jeho angažováním moc pomohl. On to tam zvedne.

ČESKÉ ZASTOUPENÍ V KLUBECH NHL
VÝCHODNÍ KONFERENCE
Jihovýchodní divize
ATLANTA: Ondřej Pavelec (b), Pavel Kubina (o), farma: Tomáš Pospíšil (ú). CAROLINA: nikdo. FLORIDA: Tomáš Vokoun (b), Alexander Salák (b), Michael Frolík (ú), Michal Řepík (ú), Rostislav Olesz (ú), Kamil Kreps (ú), Radek Dvořák (ú). TAMPA BAY: Lukáš Krajíček (o). WASHINGTON: Michal Neuvirth (b), Tomáš Fleischmann (ú).
Severovýchodní divize
BOSTON: David Krejčí (ú), Vladimír Sobotka (ú). BUFFALO: nikdo. MONTREAL: Roman Hamrlík (o), Jaroslav Špaček (o), Tomáš Plekanec (ú). OTTAWA: Filip Kuba (o), Milan Michálek (ú), farma: Tomáš Kudělka (o). TORONTO: Tomáš Kaberle (o), Jiří Tlustý (ú).
Atlantická divize
NEW JERSEY: Patrik Eliáš (ú). NY ISLANDERS: Radek Martínek (o). NY RANGERS: Michal Rozsíval (o), Aleš Kotalík (ú), Václav Prospal (ú), farma: Tomáš Kundrátek (o), Daniel Bártek (ú), Roman Horák (ú). PHILADELPHIA: farma: Lukáš Kašpar (ú). PITTSBURGH: Martin Škoula (o).
ZÁPADNÍ KONFERENCE
Pacifická divize
ANAHEIM: nikdo. DALLAS: farma: Tomáš Vincour (ú). LOS ANGELES: farma: Milan Dóczy (o), Radko Gudas (o). PHOENIX: Zbyněk Michálek (o), Martin Hanzal (ú), Petr Průcha (ú), Radim Vrbata (ú), Robert Lang (ú). SAN JOSE: nikdo.
Severozápadní divize
CALGARY: nikdo. COLORADO: David Kočí (ú), Milan Hejduk (ú). EDMONTON: Ladislav Šmíd (o), Aleš Hemský (ú). MINNESOTA: Marek Židlický (o), Martin Havlát (ú), Petr Sýkora (ú), farma: Petr Kalus (ú). VANCOUVER: nikdo.
Centrální divize
CHICAGO: Radek Smoleňák (ú). COLUMBUS: Jan Hejda (o), Rostislav Klesla (o), Jakub Voráček (ú), farma: Tomáš Kubalík (ú). DETROIT: farma: Jakub Kindl (o). NASHVILLE: Martin Erat (ú). ST. LOUIS: Roman Polák (o), farma: Tomáš Káňa (ú).

Reklama

Související témata: