Hlavní obsah

Útočník Voráček přispěl dvěma asistencemi k výhře Columbusu

WASHINGTON

Český hokejový útočník Jakub Voráček přispěl v nedělním utkání NHL dvěma asistencemi k vítězství Columbusu na ledě Washingtonu 5:4 v prodloužení. Blue Jackets tak ukončili sérii tří porážek.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Voráček v dresu Columbusu (vpravo) se raduje se spoluhráčem Krisem Russellem z branky.

Článek

Voráček byl u dvou nejdůležitějších gólů zápasu. Nejprve si připsal přihrávku na branku Raffiho Torrese, jenž 23 sekund před koncem základní hrací doby vyrovnal na 4:4. V druhé minutě prodloužení pak Voráček asistoval i u vítězné trefy R. J. Umbergera v přesilové hře.

"Je to pro nás velice důležité vítězství, ale stále máme před sebou spoustu práce," prohlásil útočník hostů Rick Nash, který v 26. minutě vyrovnal na 1:1. "Když hrajeme na hřišti soupeře, nemůžeme si dovolit tolik vyloučení. Udělali jsme také několik chyb v obraně. Před vlastní brankou musíme být preciznější," dodal Nash.

Columbus po dvou třetinách vedl 2:1, v třetí části ale musel naopak dvakrát dotahovat náskok domácích, kteří se museli po většinu utkání obejít bez svého lídra a nejlepšího střelce ligy Alexandra Ovečkina. Kanonýr Capitals v úvodu druhé třetiny po střetu s Torresem opustil led s bolestivou grimasou a do zápasu už se nevrátil. Podle svého pozdějšího vyjádření utrpěl zranění v horní části těla, přičemž by nemělo jít o nic vážného.

"Chtěli jsme ten zápas pro Alexe vyhrát a zároveň ukázat, že nejsme týmem pouze jednoho hráče," prohlásil útočník Brendan Morrison. "Myslím, že v třetí třetině jsme hráli velmi dobře. Jenže v závěru jsme se nesmyslně položili. Je to frustrující, protože tohle utkání jsme měli vyhrát," dodal Morrison. Mohlo ho alespoň těšit, že jeho tým bodoval už v devíti zápasech za sebou.

New York Rangers vyhrál nejtěsnějším způsobem

Po dvou prohrách znovu zabrali New York Rangers a vydřeli nejtěsnější výhru 1:0 nad Bostonem. Jediný gól zápasu vstřelil v 36. minutě po přihrávce Václava Prospala slovenský útočník Marián Gáborík, jenž předchozí dva zápasy kvůli zranění vynechal. Brankář domácího mužstva Henrik Lundqvist zneškodnil všech 29 střel a vychytal jubilejní 150. výhru v NHL.

"Dnešní zápas jsem si fakt užil. Mám rád vyrovnaná utkání, v nichž nepadá moc gólů a rozhodnout může jediná chyba. Tenhle pocit miluju. Člověk musí být pořád ve střehu," uvedl Lundqvist, který si připsal letošní první čisté konto, celkově jednadvacáté v kariéře.

"Hank byl dneska skvělý, předvedl několik opravdu parádních zákroků," pochválil Lundqvista útočník Prospal, jenž je s 18 body nejproduktivnějším Čechem v NHL. "Boston má velmi dobrý tým, v němž jsou kvalitní střelci, hráči, co umějí tvořit hru, i výborný brankář. Tohle vítězství je pro nás velice cenné," dodal Prospal.

Gáborík, nejproduktivnější hráč Rangers, se rozhodl nastoupit až těsně před utkáním. "Při rozbruslení jsem cítil, že to půjde. Samozřejmě, ještě na tom nejsem tak dobře, jak bych si přál, ale snažil jsem se pomoci týmu, jak nejlépe to šlo. Předvedli jsme velmi dobrý týmový výkon, počínaje Hankem, který zachytal opravdu parádně," prohlásil Gáborík.

Vancouver porazil Colorado, San Jose rozstřílelo Carolinu

Čisté konto uhájil také Andrew Raycroft, jehož Vancouver porazil Colorado 3:0. Aby vyzrál na své bývalé spoluhráče z týmu Avalanche, kde strávil uplynulou sezonu, potřeboval devětadvacetiletý gólman 18 úspěšných zákroků.

Raycroft, který vychytal sedmou nulu v kariéře, patřil před třemi lety k oporám Toronta, za nějž nastoupil k 72 zápasům. Poslední dva roky ale dělal v Torontu i v Coloradu pouze náhradníka a nyní dostává příležitost v době, kdy absentuje týmová jednička Vancouveru Roberto Luongo se zlomeným žebrem.

Pátou výhru v řadě oslavili hokejisté San Jose, kteří rozstříleli Carolinu na jejím ledě 5:1. Sharks tam vyhráli poprvé po více než devíti letech, naposledy se v hale Hurricanes radovali v říjnu 2000.

Když v úvodu druhé třetiny dostal Carolinu do vedení Brandon Sutter, chvíli se zdálo, že vítězná série Hurikánů bude pokračovat. Jenže pak hosté dvěma zásahy během 82 sekund skóre otočili, do konce druhé třetiny přidali ještě jeden gól a v třetí části své vítězství podpořili dalšími dvěma brankami.

NY Rangers - Boston 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 36. Gáborík (Prospal). Zásahy brankářů: Lundqvist 29/29 - Thomas 23/22. Diváci: 18 200. Hvězdy utkání: Lundqvist, Gáborík (oba NYR), Thomas (BOS).
Vancouver - Colorado 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 12. Raymond, 27. Kesler, 50. Glass. Zásahy brankářů: Raycroft 18/18 - Anderson 20/17. Diváci: 18 810. Hvězdy utkání: Raycroft, Kesler, Raymond (všichni VAN).
Washington - Columbus 4:5 v prodl. (1:0, 0:2, 3:2 - 0:1)
Branky: 49. a 51. Laich, 13. Backström (Fleischmann), 57. Laing - 40. a 62. Umberger (na druhou Voráček), 54. a 60. Torres (na druhou Voráček), 26. Nash. Zásahy brankářů: Theodore 32/17 - Mason 36/32. Diváci: 18 277. Hvězdy utkání: Torres, Nash (oba CLS), Laich (WSH).
Carolina - San Jose 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Branky: 23. Sutter - 25. Huskins, 26. Staubitz, 35. Murray, 45. Vlasic, 52. Marleau. Zásahy brankářů: Ward 25/20 - Nabokov Nabokov 26/25. Diváci: 15 089. Hvězdy utkání: Nabokov, Marleau, Thornton (všichni SJ).

Reklama

Související témata: