Hlavní obsah

Hokejista Washingtonu Fleischmann: Očekávání našich fanoušků jsou fakt velká

Od pondělka už je to oficiální. Hokejisté Washingtonu získali Prezidentovu trofej pro nejlepší celek základní části NHL. Capitals jsou jediným týmem, který nastřílel přes 300 gólů a dvaceti zářezy se na tom podílel také Tomáš Fleischmann. „Když je sezóna lepší než ta minulá, je to vždycky dobré znamení,“ říká 25leté křídlo.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Útočník Washingtonu Tomáš Fleischmann (vlevo) se raduje z branky se svým spoluhráčem Shaone Morrisonnem v utkání proti Pittsburghu.

Článek

Pozici nejlepšího týmu NHL máte s Washingtonem pronajatou dlouho. Není to pro vás už trochu únavné, čekat až v play-off dostane sezóna zase pořádný náboj?

Máme před sebou ještě čtyři zápasy a chceme toho využít, abychom se na Stanley Cup co nejlíp připravili. Očekávání našich fanoušků jsou fakt velká.

Sledujete řežbu o poslední volná místa pro play off Východní konference, ze které vzejde váš soupeř po první kolo?

Poslední týden jsem se celkem zajímal. Ale mění se to s každým zápasem.

Máte mezi těmi týmy nějakého favorita, proti kterému byste si zahráli nejradši?

Hmm… Každé z těch mužstev má pro nás svoje plusy a minusy. Nikomu nefandíme.

Co třeba Rangers? Vaši fanoušci si zápasy proti newyorskému týmu hodně užívají.

Hráli jsme proti nim v play-off už loni a byla to skvělá série, kterou jsme otočili z 1:3 na 4:3. Mělo to fantastickou atmosféru.

Už loni jste byli hodně blízko velkému úspěchu. S pozdějšími vítězi z Pittsburghu jste prohráli až v sedmém utkání.

Našlápnuto jsme měli dobře, ale vyhrát v play-off šestnáct zápasů je neskutečně těžké.

Letos jste s Capitals překonávali klubové rekordy. I vy sám jste si s 20 góly a padesáti kanadskými body vylepšil osobní maxima. Berete tuhle sezónu pro sebe jako definitivně průlomovou?

Každý rok se snažím být lepší než v tom minulém, z tohoto pohledu je to dobré.

Váš spoluhráč Alexander Ovečkin je ale v produktivitě nečekaně až druhý za Henrikem Sedinem z Vancouveru. Podřídíte poslední zápasy základní části tomu, aby bodování vyhrál?

Nějak víc mu asi nahrávat nebudeme. Alex je speciální hráč, který je schopen uhrát si to i úplně sám. Já myslím, že to zvládne a Sedina ještě v pohodě přeskočí.

Mění se pro Capitals něco ve chvíli, kdy Ovečkin nemůže nastoupit? Jako třeba v případě jeho dvouzápasového trestu za faul v zápase s Chicagem? Musíte kvůli tomu překopat systém?

Ne, ne. Všechno je stejné. Jde o to, že to na sebe střelecky vezme někdo jiný. Bäckström, Knuble nebo Green.

Od olympiády jste se v patnácti zápasech trefil čtyřikrát a trenér Boudreau vám kvůli slabší produktivitě údajně sliboval pohovor mezi čtyřma očima. Už proběhl?

Kdepak, žádný pohovor. My se s trenérem jen tak bavili, co zlepšit, ale novináři si to vyložili úplně jinak.

Nejspíš za to mohl zápas, který jste, ač zdravý, strávil na tribuně.

Po trejdech teď máme patnáct útočníků. A kouč chce, aby byli všichni rozehraní. Mně navíc říkal, ať si po olympiádě ještě trochu odpočinu. Jiné důvody to nemělo.

Byl jste jedním z mála hokejistů, které kouč Růžička po Vancouveru jmenovitě chválil. Byla pro vás olympiáda jenom pozitivní?

Z mé strany určitě mohla být lepší. Hlavně mě pořád mrzí, že cesta byla otevřená hodně daleko. Nám se to ale nepovedlo, jak jsme chtěli.

Nová éra Washingtonu Capitals
Jaromíra Jágra přivedl majitel Washingtonu Capitals Tedu Leonsis v roce 2001, ale necelé tři sezóny v hlavním městě USA patřily k nejhorším zkušenostem nejlepšího Evropana dějin NHL. Zlom nastal v roce 2004, kdy Capitals při draftu ulovili vedle Alexandra Ovečkina i produktivního beka Mikea Greena. O dva roky později k nim přibyl talentovaný švédský centr Nicklas Bäckström a z podceňovaného mužstva je rázem tým budoucnosti. Možná i té nejbližší. Lepší mužstvo se v základní části NHL v této sezóně neobjevilo.

Reklama

Související témata: