Hlavní obsah

Hokejisté Phoenixu budou mít nového majitele a zůstanou v Arizoně

PHOENIX

Hokejisté Phoenixu jsou v zámořské NHL velmi blízko jistotě setrvání v dosavadním působišti v Glendale v Arizoně. Po více než čtyřhodinovém jednání odsouhlasila v úterý rada města Glendale poměrem hlasů pět ku dvěma finanční dotaci ve výši 197 milionů dolarů, která pomůže k odkoupení klubu od NHL obchodníkovi Matthewu Hulsizerovi a zároveň tak odvrátí hrozbu stěhování Coyotes jinam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Phoenixu

Článek

Hulsizer by měl podle zámořských médií obdržet 100 milionů dolarů během nejbližších pár týdnů, aby mohl od vedení soutěže klub odkoupit za cenu odhadovanou na 170 milionů. Finančník z Chicaga ujistil o svém záměru nestěhovat klub jinam, což patřilo také mezi podmínky zastupitelstva města. Dalších 97 milionů dostane Hulsizer v průběhu pěti a půl roku na zajištění chodu Jobing.com Areny, otevřené před sedmi roky.

Hulsizer se stane v pořadí čtvrtým majitelem Kojotů. "Jsem šťastný, že se rada rozhodla jít touto cestou. Začíná nám teď tvrdá práce a bude to dlouhý proces, ale myslím, že to na konci přinese ovoce," uvedl Hulsizer s tím, že očekává převzetí klubu v řádu týdnů.

Spokojenost netajil ani šéf NHL Gary Bettman. "Jsme moc rádi, že tato obtížná situace, v níž jsme se poslední dva roky angažovali, se konečně chýlí ke konci a bude mít řešení, které jsme od začátku hledali. Neboť jako obvykle v takových případech bylo přestěhování až tou úplně poslední variantou," řekl Bettman. Zároveň také Phoenixu přislíbil v horizontu tří let přidělení uspořádání Utkání hvězd NHL.

NHL vlastnila organizaci, která dříve sídlila ve Winnipegu a v roce 1996 se přestěhovala do Phoenixu, od října 2009, poté co bývalý vlastník Jerry Moyes vyhlásil bankrot.

Vedení soutěže koupilo klub za 140 milionů dolarů a napomohlo tak jeho udržení v současném působišti. O jeho dalším osudu vzniklo několik scénářů, například kanadský miliardář Jim Balsillie ho chtěl přestěhovat do Kanady. Ponechat tým v Arizoně naopak při případném převzetí přislíbil jiný zájemce Jerry Reinsdorf, který již vlastní tým basketbalové ligy NBA Chicago Bulls a baseballový celek Chicago White Sox z MLB.

Reklama