Hlavní obsah

Pohled do historie: před 10 lety Jágr jako první Čech v NHL dosáhl 1000 bodů

PRAHA

Stále ho nikdo z krajanů nedostihl. On je fenomén, který půjde obtížně překonat. Prvním (a dosud jediným) českým hokejistou, který v zámořské NHL překonal hranici tisíce bodů, se 31. prosince 2000 stal Jaromír Jágr, který dnes patří mezi hvězdy ruské Kontinentální ligy.

Foto: REUTERS/Ray Stubblebine

Jaromír Jágr se raduje z gólu do sítě Pittsburghu. To už stál na druhé straně. V dresu Tučńáků překonal tisíc bodů v NHL před deseti lety.

Článek

Jágr magické mety dosáhl v 26. minutě domácího utkání s Ottawou, kdy vstřelil druhý gól Pittsburghu a do historie soutěže vstoupil jako 59. hráč, jemuž se v kanadském bodování podařilo dosáhnout čtyřmístné cifry. O několik minut později se mezi střelce zapsal ještě jednou, znovu po asistenci Maria Lemieuxe, pro něhož to zase byl bod číslo 1500.

Zatímco Jágr potřeboval na tisíc bodů 763 zápasů, Lemieuxovi stačilo k 1500 bodům ještě o 16 utkání méně.

"Jsem rád, že jsem tisícího bodu dosáhl. Hlavně kvůli Mariovi. Hraje prostě fantasticky a náš tým je s ním o mnoho nebezpečnější než dříve," řekl po utkání Jágr.

"Bylo to zvláštní utkání pro nás oba, protože jsme spolu hráli tolik let a hodně jsme toho spolu dosáhli," dodal Lemieux, jenž s Jágrem po boku dovedl Tučňáky v letech 1991 a 1992 až k zisku Stanleyova poháru.

Reklama