Hlavní obsah

Neuvirth na Senátory umí, potřetí si letos proti nim připsal výhru

NEW YORK

Český gólman Michal Neuvirth podržel Washington v nedělním utkání NHL dvaadvaceti úspěšnými zásahy, dovedl tým k výhře 3:1 nad Ottawou a stal se druhou hvězdou zápasu. Rodák z Ústí nad Labem inkasoval jedinou branku už po 72 sekundách hry z hokejky Mikea Fishera, který se prosadil důrazem v předbrankovém prostoru.

Foto: Jim Young, Reuters

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth (vlevo) maří šanci Chrise Neila z Ottawy.

Článek

Capitals pak nepříznivý stav otočili třemi brankami v závěrečné třetině a Neuvirth si i ve třetím startu proti Ottawě v této sezóně připsal výhru. Během této série dostal pouze pět gólů.

Domácí nasměrovala k výhře 48. minuta, v níž během 45 sekund obrátili skóre Brooks Laich a John Carlson. Uklidňující třetí branku přidal zanedlouho Jason Chimera. "Ottawa byla dvě třetiny ohromná, vůbec nic nám nedovolila. My jsme se ale stále snažili praktikovat svoji hru a nakonec jsme to zlomili," konstatoval trenér Washingtonu Bruce Boudreau.

Ottawa ubránila Ovečkina 

Hokejistům Ottawy se povedlo ubránit ruského kanonýra Alexandra Ovečkina, který vyšel v utkání naprázdno, přesto tým z hlavního města Kanady prohrál už poosmé z posledních devíti zápasů. "Je to stále stejná písnička. Hrajeme dobře, ale nevyužíváme šance," řekl kouč Ottawy Cory Clouston.

Jednu příležitost ke vstřelení gólu promarnil i český obránce Filip Kuba, proti němuž ve druhé třetině výborně zakročil Neuvirth, který střelu do poloodkryté branky zneškodnil vyrážečkou. Zápas se příliš nepovedl ani Milanu Michálkovi. Během jeho vyloučení vstřelili domácí vítězný gól, u zbývajících dvou byl český útočník na ledě.

Martin Havlát se jedenáctou brankou v sezóně podílel na výhře Minnesoty 4:0 nad Vancouverem. Devětadvacetiletý útočník vstřelil druhý gól zápasu, když ve středním pásmu využil chybu Alexe Edlera a samostatný únik zakončil střelou mezi betony brankáře Coryho Schneidera. První čisté konto v NHL zaznamenal ve svém pátém startu v soutěži ruský gólman Anton Chudobin, jenž kryl 32 střel.

Vancouveru přibývá zraněných 

Vancouver i přes porážku zůstal v čele soutěže, přibývá mu ale počet zraněných v obranných řadách. Většinu nedělního utkání odehráli Canucks pouze na pět beků, protože v první třetině si pochroumal rameno Andrew Alberts. "Vydali ze sebe to nejlepší, ale bylo to pro ně těžké. Měli jsme štěstí, že se nám v průběhu sezóny zranění docela vyhýbala. Teď jsme v nové situaci a musíme se s tím vypořádat," uvedl Schneider.

Zaváhání Canucks využili ke snížení ztráty na rozdíl jediného bodu hokejisté Philadelphie, kteří zvítězili na ledě New Yorku Rangers 3:2. Základ úspěchu položili v úvodních čtyřiceti minutách, kdy si vypracovali tříbrankový náskok. Rangers se střelecky probudili až ve třetí části, ale neodvrátili třetí porážku, kterou v uplynulém týdnu utrpěli rozdílem jediného gólu.

Jezdcům citelně schází zejména trefy jejich největší hvězdy Mariána Gáboríka, který neskóroval v posledních osmi zápasech. I proto ho trenér John Tortorella ve druhé části nechal sedět na lavičce. "Je to jeho rozhodnutí. Já jsem tady od toho, abych byl produktivní a pomáhal týmu k výhrám. To se mi teď moc nedaří. Ale nevzdávám to. Budu pracovat a snažit se z toho dostat," komentoval situaci Gáborík.

S tříbrankovým náskokem si zahrával i Anaheim. I díky dvěma gólům čtyřicetiletého útočníka Teemu Selänneho vedli Ducks doma nad Edmontonem 3:0, ale hosté v závěru druhé části snížili na rozdíl jedné branky a výsledek byl na vážkách do závěrečných sekund. "Asi jsme si mysleli, že to bude lehký zápas. Ale takové v této soutěži nejsou. Byla to typická ukázka toho, co se může stát, když přestanete hrát. Když nebudete hrát celých 60 minut solidní hokej, budete mít problémy," podotkl Selänne, jehož první trefa v zápase znamenala jeho jubilejní 1300. bod v NHL.

Hokejisté Nashvillu i s přispěním jedné branky Martina Erata vedli v Chicagu třikrát o gól, ale nezvládli pasáž od 50. do 57. minuty, v níž čtyřikrát inkasovali, a prohráli na ledě obhájce Stanleyova poháru 3:6. Dvěma góly se o obrat na 4:3 zasloužil Troy Brouwer, pod výhru se dvěma zásahy podepsali i Dave Bolland.

Washington - Ottawa 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Branky: 48. Laich, 48. Carlson, 54. Chimera - 2. Fisher. Zásahy brankářů: Neuvirth 23/22 - Elliott 26/23. Diváci: 18 398.
Minnesota - Vancouver 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 24. Brunette, 32. Havlát, 44. Cullen, 50. Madden. Zásahy brankářů: Chudobin 32/32 - Schneider 25/21. Diváci: 18 458.
NY Rangers - Philadelphia 2:3 (0:2, 0:1, 2:0)
Branky: 50. Wolski, 52. Stepan - 7. J. Carter, 15. Leino, 25. M. Richards. Zásahy brankářů: Biron 27/24 - Boucher 36/34. Diváci: 18 200.
Chicago - Nashville 6:3 (1:2, 1:0, 4:1)
Branky: 7. a 32. Bolland, 50. a 50. Brouwer, 55. Bickell, 57. Toews - 15. a 44. Dumont, 3. Erat. Zásahy brankářů: Turco 23/20 - Lindbäck 34/28. Diváci: 21 387.
Anaheim - Edmonton 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Branky: 17. a 38. Selänne, 10. Sbisa - 39. Pääjärvi, 39. Gagner. Zásahy brankářů: McElhinney 25/23, Hiller 3/3 - Chabibulin. Diváci: 15 764.

Reklama

Související témata: