Hlavní obsah

Havlát si dvěma body upevnil vedení produktivity Čechů v NHL

NEW YORK

Hokejový útočník Martin Havlát si v pondělním utkání mezi Minnesotou a Chicagem upevnil pozici nejproduktivnějšího Čecha v NHL. Mladoboleslavský rodák zaznamenal proti bývalému zaměstnavateli gól a přihrávku a před druhým Tomášem Plekancem už vede o pět bodů. Havlátova snaha ale k týmovému úspěchu nevedla a Minnesota doma prohrála s obhájcem titulu 2:4.

Foto: Jim Mone, ČTK/AP

Martin Havlát (vpravo) se spoluhráčem z Minnesoty

Článek

Hosté položili základ k vítězství v prostřední části, kdy hned v úvodní minutě otevřel skóre Patrick Sharp, a postupně na něj navázali Tomáš Kopecký a Jonathan Toews. Prapor Wild pak pozvedl až v posledním dějství Havlát. Nejprve na něj při návratu z trestné lavice zapomněli hostující obránci a český útočník samostatný únik zakončil forhendovou kličkou. V závěru pak založil akci, po níž padla kontaktní branka.

"Vypadalo to, jako bychom z nich měli příliš velký respekt. Zatímco oni bruslili, my se na ně jen dívali," prohlásil Havlát, který má v této sezóně na kontě 20 gólů a 34 asistencí. Počtem kanadských bodů už vyrovnal loňský výkon, kdy hrál po přestupu z Chicaga první sezonu za Wild.

Marián Hossa podtrhl pátou výhru Chicaga v řadě..foto: Reuters/Jeff Haynes

Přestože Minnesota finišovala a soupeři zatápěla, vyrovnat nezvládla. Naopak inkasovala počtvrté, když slovenský hokejista Marián Hossa gólem v oslabení podtrhl pátou výhru Chicaga v řadě. Úspěšná série katapultovala obhájce titulu na šesté místo v Západní konferenci.

"Ani mi to nepřijde, že bychom měli nějakou šňůru výher. Snažíme se jen soustředit na každý zápas a daří se nám získávat oba body," uvedl kapitán Chicaga Toews, který má lví podíl na zlepšené formě týmu. K výhře nad Minnesotou přispěl třemi body, celkově jich v posledních 14 utkáních nastřádal 23.

"Když se podívám zpětně na uplynulý měsíc, zjistím, že on je hlavní síla týmu. Je dominantní ve všech aspektech hry a zdá se, že má pořád kotouč pod kontrolou," pochválil ho trenér Joel Quenneville.

Hudler už splácí důvěru 

Český útočník Jiří Hudler už předvádí výkony, které od něho vedení Detroitu očekává. Olomoucký rodák, který se před sezonóu vrátil do NHL z Dynama Moskva, zhruba polovinu ročníku vstřebával změnu, nyní však už splácí důvěru. Hudler se podílel gólem a asistencí na výhře 7:4 na ledě Los Angeles a v posledních jedenácti utkáních nasbíral 14 bodů.

Detroit sice jako první v zápase inkasoval, ale od 7. do 51. minuty bylo utkání plně v jeho režii a sedmi góly za sebou výsledek otočil. Až poslední trefa Red Wings, kterou vstřelil Hudler za asistence Jakuba Kindla, probrala domácí z šoku a třemi zásahy alespoň skóre zkorigovali.

"Je to dobrý tým, složený ze spousty zkušených hráčů, kteří vědí, jak se hraje v této fázi sezóny. Dostali jsme od nich opravdovou lekci," řekl trenér Los Angeles Terry Murray. "Za každou chybu nás potrestali. Dělali jsme ale chyby, které by se neměly stávat. Tohle musíme pro příště odstranit. Skvělé týmy vás za to potrestají," doplnil ho Michal Handzuš, střelec první branky domácích.

Minnesota - Chicago 2:4 (0:0, 0:3, 2:1)
Branky: 41. Havlát, 56. Burns (Havlát) - 21. Sharp, 27. Kopecký, 35. Toews, 59. Hossa. Střely na branku: 26:34. Diváci: 19.155.
Los Angeles - Detroit 4:7 (1:3, 0:1, 3:3)
Branky: 5. Handzuš, 53. D. Brown, 59. Simmonds, 60. Richardson - 7. a 46. D. Miller, 8. Cleary (Hudler), 19. Lidström, 40. Dacjuk, 43. Helm, 51. Hudler (Kindl). Střely na branku: 39:27. Diváci: 18.118.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.