Hlavní obsah

Malík už cítí pohodu a na ledě je to znát

VANCOUVER

Český obránce Marek Malík si vede na začátku nové sezóny NHL skvěle. Zadák Vancouveru Canucks je s osmi plusovými body nejlepší v hodnocení plus/minus, tedy účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách týmu. Zejména v zámoří ostře sledovaná statistika dělá momentálně Malíkovi v NHL velmi dobré jméno a Vancouver je na svého beka pyšný.

Foto: www.canucks.com

Marek Malík

Článek

I Malíkova nenápadná hra je jedním z důvodů, proč patří Vancouver v NHL mezi týmy s nejnižším počtem obdržených branek. Přitom začátek sezóny pro něj nezačal šťastně.

Po skončení ročníku 2002/03 se Malík vydal domů do Čech a protože si nebyl příliš jistý, zda mu ve Vancouveru nabídnou novou smlouvu, spolu s ním putoval do rodné země i velký kontejner se všemi věcmi. V polovině července ale podepsal s Canucks dvouletý kontrakt, a když se vrátil do zámoří, nemohl najít přijatelné bydlení.

Když se našel dům, vše se obrátilo

"Chcete dobře makat na ledě, ale výkony hokejistů hodně ovlivňuje také dobré zázemí. Pokud má vaše rodina pohodlí, cítíte se dobře i vy. Není možné zůstat v hotelu delší dobu, zvláštně ne s dětmi. Takže hledáte dům, a jakmile se nějaký namane, cítíte se pak hned líp, mnohem uvolněněji," bral to s nadhledem Malík, s nímž v současnosti bydlí v pronajatém domě i manželka Michaela a synové Zack a Nick.

I pro letošní sezónu byl Malík zařazen do jedné obranné dvojice s Edem Jovanovskim, který je znám svými ofenzivními výlety. Na Malíkovi pak je, aby to hlídal vzadu. "Lidé, kteří vidí jen produktivitu, nedokážou Malíka dostatečně ocenit. On je přitom skvělý hokejista s výbornou přihrávkou. Ví přesně, kdy má dostatečně zasáhnout a rovněž disponuje velmi dobrou střelou," chválí českého beka asistent trenéra Vancouveru Jack McIlhargey.

Druhý zápas jen mezi náhradníky

Malíkovu práci na ledě oceňuje i hlavní trenér Marc Crawford, přestože jej už ve druhém zápase sezóny nechal jen mezi náhradníky. Tehdy mu kouč vyčítal, že by měl místo šikovnosti využívat především svou mohutnou postavu a hrát více do těla. Malík si vzal ta slova k srdci, a ačkoliv nesbírá body, jen tak někdo přes něj neprojde, což dokazuje i jeho postavení ve "statistice pravdy", jak se někdy bodování +/- označuje.

"Individuálně je to skvělé, ale pro mne je mnohem důležitější, jak si vede tým. Aby všechno klapalo na ledě i v kabině. Pak to bude perfektní. A myslím, že to nebude problém. Je tu skvělý mix starší i mladší generace," dodal nakonec Malík.

Reklama

Související témata: