Hlavní obsah

Osmičkový horor hází za hlavu. Dobrá je krátká paměť, ví gólman Vancouveru

PRAHA

Dvě poslední čísla byla jako z hororu - 8 (obdržené góly) 78,95 (% úspěšnost v zápase). Dvě hrůzostrašné cifry hodné zapomnění. A s tím také majitel počítá. A je jím hokejový brankář Roberto Luongo, který s tímto resumé odjel po třetím utkání finále Stanley Cupu mezi Vancouverem a Bostonem. V něm Medvědi snížili sérii na 1:2, když přejeli rivala 8:1. "Na skóre nezáleží, hraje se na výhry a prohry," nedělá si vrásky zkušený gólman.

Foto: Reuters

Gólman Vancouveru Canucks Roberto Luongo vychytal jeden ze střeleckých pokusů Davida Krejčího ve třetím finále Stanleyova poháru.

Článek

Podobný stav zažil rodák z Montrealu letos ve vyřazovacích bojích proti Chicagu. Po čtyřiačtyřiceti minutách šel střídat, dostal šest kusů. A co se stalo? Vancouver svádí bitvu o slavný pohár a Chicago má dovolenou. „Tohle se stává každému, v hokeji musíte mít krátkou paměť,“ je v klidu gólman, který pátou sezónu chytá za Vancouver.

Když Boston vedl ve třetí třetině 5:1, mohl dvaatřicetiletý brankář opustit nehostinné místo onoho večera, ale zůstal a osm posledních minut dochytal. „Ale kdybych tušil, že ještě dostanu tři góly, tak bych o tom asi přemýšlel,“ neztratil smysl pro humor Luongo.

I přes dva debakly muž s maskou v dresu Canucks nemusí truchlit nad svými výkony a statistikami - 2,44 průměr gólů na zápas, 91,93 procentuální úspěšnost. „Nemůžeme se zabývat posledním utkáním, máme před sebou další příležitost a chceme se domů vrátit za stavu 3:1 na zápasy."

Centr Bostonu Bruins David Krejčí se raduje z gólu do sítě Vancouveru ve třetím zápasu finále Stanleyova poháru. Po této trefě jich má na svém kontě už jedenáct a je nejlepším střelcem v play-off.foto: ČTK/AP

Vysoká výhra vzbudila velký rozruch, ale i za skóre 8:1 se přiděluje do série jeden bod. A v té stále vede Vancouver 2:1. „Výhra je stejná, i když vyhrajte třeba v prodloužení,“ ví moc dobře zkušený Mark Recchi. Pro Boston je nyní důležitější vítězství z dnešní noci. Pokud tedy přijde.

Finálové klání má za sebou tři duely, až na další čtyři se mohou fanoušci ještě těšit. Minimálně dva zažijí. Radovat se bude nakonec ten tým, který čtyřikrát vyhraje.

„Čekal jsem na to celý život. Jedna prohra mě nezlomí, jsme ve finále, k tomu patří i těžké momenty,“ dodává Lungo. A ty ve třetím souboji poznal na vlastní kůži.

Reklama

Související témata: