Hlavní obsah

Vancouver je krok od absolutního štěstí, Boston s Krejčím zápas od smutku

PRAHA

Kdo? To je otázka před šestou bitvou o Stanley Cup sezóny 2010/2011. Pokud vyhraje domácí Boston, série bude srovnána na 3:3, rozhodne až poslední možný zápas. Když vyhrají hosté z Vancouveru, získají poprvé v historii tento pohár a jejich letecký přesun do Kanady se stane výjimečným a provoněným šampaňským. Utkání začíná dnes ve dvě hodiny v noci.

Foto: Harry How, Reuters

Roberto Luongo zasahuje v pátém finálovém zápase proti Bostonu.

Článek

„Víme, že příští zápas bude nejdůležitější v našem životě. Boston bude bojovat se vší silou. Musíme se na to vážně připravit,“ pověděl šestadvacetiletý Maxim Lapierre.

Vancouver odehrál ve finále pět zápasů a vstřelil šest gólů! Statistika, která se jen tak nevidí. Vlastně neviděla, nikdo nedal méně gólů ve finále Stanley Cupu, přesto Kosatky vedou 3:2 a jsou krok od naplnění snu. Soupeř se nemýlil čtrnáctkrát, doma se radovali fanoušci dvanáctkrát, i tak má nyní jediný možný cíl - musí vyhrát. Jinak je konec.

„Nestává se často, aby mužstvo vyhrávalo zápasy, když dá pět gólů v šesti zápasech, ale my si věříme. Dokážeme vyhrávat 1:0, když bude potřeba vstřelit více branek, dáme je. Bude obtížné pokračovat s jedním gólem na utkání, ale když to bude stačit, tak to bude v pořádku,“ řekl pro TSN Henrik Sedin, který patří se svým dvojčetem k oporám Vancouveru. „Byli jsme velmi rádi, že nás vzal klub oba. Pokud budu upřímný, tak to pro nás bylo velké překvapení,“ řekl Henrik Sedin pro Kanadian Press.

Obránce Bostonu Tomáš Kaberle si kryje puk před dotírajícím Christopherem Higginsem z Vancouveru.foto: ČTK/AP

Boston doma musí, Boston nemůže prohrát, Boston s nejproduktivnějším hráčem play-off musí ukázat sílu, vzepřít se, pokud chce letět na sedmý duel do Kanady. Tedy s Davidem Krejčím, který vede produktivitu NHL. Ten se bude muset opět obejít bez Nahtana Hortona, který s českým centrem hrál v prvním útoku. Ale po otřesu mozku je mimo hru.

„Jsme schopni řešit své problémy, ale Horton je klíčový hráč našeho týmu, opravdu nám chybí, tuhle skutečnost nemůžeme ignorovat, ale Vancouver má také zraněné, nehledáme výmluvy. Cítím, že tým je připraven bojovat až do konce,“ prohlásil kouč Bostonu Claude Julien.

Druhým českým hráčem, který bude chtít odvrátit oslavy hostí, je obránce Tomáš Kaberle, který v minulém klání sehrál zápas číslo 100 v play-off. Dva zápasy předtím dokonce protnul 1000. klání v NHL. A před finálovým duelem číslo šest není potřeba mluvit o motivaci. Ta je daná. „To je pravda, tu nepotřebujeme,“ citoval Vancouver Sun Kaberleho.

Fanoušci Vancouveru, známí zelení mužíci, sedí v obležení fanoušků Bostonu.foto: ČTK/AP

„Tady nikdo nepotřebuje motivaci. Rodina i přátelé jsou také nadšení. Je to neuvěřitelný pocit, jde o místo (Stanley Cup), kde chcete být,“ přidal se brankář Roberto Luongo, který v pěti duelech inkasoval takto: 0, 2, 8, 4 a 0 gólů. Po dvou nezdarech předvedl nulu. „Už před zápasem jsem očekával od Luonga velký zápas,“ řekl po utkání kanadský obránce Kevin Bieksa.

Pokud vyhraje Vancouver, promění poprvé ve zlato své třetí finále NHL. Po jedenačtyřiceti letech v této soutěži by se stal s koncem sezóny nejlepším. Boston slavil triumf pětkrát, naposledy ale v roce 1972, pokud nyní nevyhraje, bude čekat dále.

Reklama

Související témata: