Hlavní obsah

Draftem NHL prošlo deset českých hokejistů, nejvýše byl Musil

ST. PAUL

Počtvrté za sebou se čeští hokejisté neobjevili v prvním kole draftu kanadskoamerické NHL. První jména hráčů z České republiky zazněla v americkém St. Paul až v kole druhém zásluhou Davida Musila a Dmitrije Jaškina. Po synovi bývalého reprezentačního obránce sáhl jako 31. v pořadí Edmonton, útočníka Slavie Jaškina draftoval jako 41. tým St. Louis Blues.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Slavie Dmitrij Jaškin (vpravo) byl draftovaný St. Louis

Článek

Edmonton byla pro Musila juniora vskutku symbolická volba. V dresu Oilers končil svou kariéru jeho otec František, který navíc v současnosti pracuje pro klub jako skaut. David Musil hrál poslední sezónu kanadskou juniorskou ligu WHL za tým Vancouver Giants.

To ruský rodák Dmitrij Jaškin, jehož otec jako rovněž skvělý obránce válel kdysi v dresu Vsetína, už má zkušenosti s dospělým hokejem. V poslední sezóně odehrál šikovný útočník 33 zápasů v extralize za Slavii, kde má v plánu pokračovat i v následujícím ročníku.

Ve třetím kole se draftování dočkal David Honzík, teprve sedmnáctiletého brankáře si vybral Vancouver. Honzík je hráčem Karlových Varů, v poslední sezóně hostoval v týmu Victoriaville v quebecké juniorské lize. V pátém kole přišel na řadu Dominik Uher (Pittsburgh), v šestém Sedlák (Columbus), Stránský (Dallas), Přibyl (Montreal), a Nedomlel (Detroit).

Draftem prošel také osmnáctiletý útočník Petr Plaček, který hraje hokej pouze na střední škole v americkém městě Lakeville v Connecticutu. Exkladenský hráč, jenž prošel i reprezentační "šestnáctkou", studuje v USA třetím rokem a v příštím roce má našlápnuto na univerzitu v Harvardu.

Čeští hokejisté v draftu NHL 2011:
pořadí a jménotýmpostposlední klub
31. David MusilEdmontonOVancouver, WHL
41. Dmitrij JaškinSt. LouisPKSlavia Praha
71. David HonzíkVancouverBVictoriaville, QMJHL
144. Dominik UherPittsburghCSpokane, WHL
158. Lukáš SedlákColumbusCČ. Budějovice jr.
165. Matěj StránskýDallasPKSaskatoon, WHL
168. Daniel PřibylMontrealCSparta Praha jr.
175. Richard NedomlelDetroitOSwift Current, WHL
176. Petr PlačekPhiladelphiaPKHotchkiss School
208. Ondřej PalátTampa BayLKDrummondville, QMJHL

Reklama