Hlavní obsah

Rozjetý Vancouver nezastavil ani Vokoun

NEW YORK

Český brankář ve službách Nashvillu Tomáš Vokoun se postavil rozjetým Canucks z Vancouveru. Predátoři si však v domácím prostředí vylámali zuby, kanadský tým ani podeváté v řadě neprohrál. Z Tennesee si odvezl oba body po těsném vítězství 4:3.

Článek

"Častokrát se nám v této aréně nedařilo, ale dnes jsem to prolomili," pochvaloval si spokojený kouč hostů Marc Crawford. Nebylo to však jednoduché, Nashville vlétl do zápasu jako kulový blesk. Brzy vedl 6:0 na střely a 1:0 na branky.

Canucks se vzpamatovali až v polovině prvního dějství, v přesilové hře srovnal Sami Salo. Ještě jednou se domácí ujali vedení, v závěru třetiny se prosadil Adam Hall. Pak ovšem třikrát stříleli hráči Vancouveru a závěrečná trefa Scotta Walkera, na níž přihrával Marek Židlický, už na jejich výhře nic nezměnila.

"Nashville je velmi dobrý tým, tvrdě pracují. Zostra na nás vyrukovali, měli jsme s nimi co dělat. Ovšem byli jsme na ně připravení," smísil pochvalu soupeře s chválou do vlastních řad jeden ze střelců Vancouveru Trevor Linden.

Štefan pomáhal k obratu

Hokejisté Atlanty porazili Buffalo 7:4 a dokonale tak otočili průběh zápasu. Domácí Sabres totiž vedli už 3:1, ale nakonec se museli sklonit před uměním českého útočníka Patrika Štefana a jeho spoluhráčů.

Buffalo vedlo ještě v polovině o dvě branky, ale Atlantě stačily k obratu bezmála čtyři minuty. Po trefách Jeana Pierra Vigiera, slovenského obránce Ivana Majeského a Randyho Robitailla se vedení ujali Thrashers. Ve třetí třetině přidali hokejisté Atlanty tři branky a inkasovali pouze jednou.

Asistencí u druhého gólu a proměněným trestným střílením na 6:3 se na obratu podílel Štefan. Rozhodčí nařídil hokejovou penaltu po faulu na českého forvarda, který se v oslabení řítil sám na gólmana Buffala Martina Birona, ale byl sražen.

Štefan nedělal kličku, ale jednoduše vystřelil mezi Bironovy betony. "Ilja Kovalčuk na mě z lavičky křičel, abych vystřelil mezi nohy. Biron láká ke střele mezi betony. Věděl jsem, kam budu střílet a snažil jsem se to udělat rychle," popsal svoji druhou letošní trefu Štefan.

Nezadržitelný Kovalčuk

Jeho ruský spoluhráč Kovalčuk jednou skóroval a dvakrát na gól nahrál. "Ten se zastaví až v nebi," vtipkoval kouč Atlanty Bob Hartley na adresu nejproduktivnějšího hráče NHL, který už zaznamenal 20 bodů za 12 gólů a osm nahrávek.

Domácí kouč Lindy Ruff se netvářil dvakrát nadšeně. "Neudělali jsme zase tolik chyb. Když tam pak nějaká byla, padl z toho gól," pravil zklamaně Ruff. Biron vzal prohru na sebe. "Pět minut před druhou přestávkou se něco stalo. Nedokázal jsem pak chytit vůbec nic. Prostě jsem to zkazil," nevymlouval se brankář.

"Čechmánek? Světová extratřída!"

Los Angeles se na Floridě moc nedaří, ale tentokrát po sedmi zápasech bez vítězství vyhráli na ledě Panthers 3:2. Hlavní zásluhu na tom měli i oba čeští hráči v kalifornském týmu. Obránce Jaroslav Modrý si připsal jednu asistenci a brankář Roman Čechmánek, který zaznamenal 24 úspěšných zákroků. "Byl fantastický. Chytá bez větších výkyvů a to potřebujeme. Je to světová extratřída," pochvaloval si střelec jedné z branek Kings Derek Armstrong.

Hostující kouč Mike Keenan Čechmánka přirovnal ke svému bývalému svěřenci Dominiku Haškovi. "Někteří gólmani s neobvyklým stylem chytají dobře, další čelí otázkám, jestli umějí chytat. Myslím, že dobrým příkladem neortodoxního stylu je Dominik Hašek, který chytat umí. Čechmánek se jej možná snaží napodobit," mínil trenér Floridy.

Podle Keenana utkání rozhodly přesilové hry a chyba rozhodčího před třetí brankou Kings. "Za dvě třetiny jsme hráli jen dvě přesilovky, zatímco Los Angeles sedm. Navíc před třetím gólem byl Samuelsson za naší brankou podražen. Rozhodčí Don Koharski si toho nevšiml a bohužel to byla rozhodující branka," rozčiloval se Keenan.

Buffalo - Atlanta 4:7
Třetiny: 2:1, 1:3, 1:3. Branky: 10. Afinogenov, 18. Dumont, 25. C. Brown, 55. Briere - 8. Kovalčuk, 36. Vigier (Štefan), 39. Majeský, 39. R. Robitaille, 46. Tremblay, 51. Štefan, 53. Aubin. Zásahy brankářů: Biron 21/14 (od 54. Noronen 1/1) - Nurminen 32/28.
New Jersey - San Jose 3:2 v prodl.
Třetiny: 0:0, 1:0, 1:2 - 1:0. Branky: 16. Stevenson, 43. Berglung, 65. Langenbrunner - 41. Koroljuk, 49. S. Thornton. Zásahy brankářů: Brodeur 15/13 - Nabokov 32/29.
Florida - Los Angeles 2:3
Třetiny: 0:1, 1:2, 1:0. Branky: 38. Horton, 49. van Ryn - 14. Armstrong, 25. Klatt (Modrý), 32. Sim. Zásahy brankářů: Luongo 35/32 - Čechmánek 26/24.
Nashville - Vancouver 3:4
Třetiny: 2:1, 0:1, 1:2. Branky: 8. Hartnell, 19. Hall, 60. Walker (Židlický) - 12. S. Salo, 28. King, 42. Linden, 51. Morrison. Zásahy brankářů: Vokoun 24/20 - Hedberg 26/23.

Reklama