Hlavní obsah

Češi jsou neustále vysmátí, vědí u hokejistů New York Rangers

PRAHA

Tři roky utekly a za pár dnů jsou tu zase. Slovutný tým New York Rangers se opět představí českým fanouškům, i když tentokrát „jen“ v přátelském duelu se Spartou (ve čtvrtek 29. září od 19 h). Pro několik extraligových hokejistů to zároveň bude šance zavzpomínat na časy, kdy modrý dres Jezdců oblékali. „Ale jo, určitě vyrazím,“ říká kapitán Liberce Petr Nedvěd, jenž za Rangers odehrál skoro 500 zápasů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč vzpomíná na časy u Rangers s úsměvem

Článek

„Mančaft je hodně obměněný, i když pořád znám pár kluků. Už tam ale nemám takové kamarády, jako jsem měl. Spíš se těším na lidi z vedení klubu,“ tvrdí 39letý světoběžník.

Sám loni zažil obdobnou konfrontaci extraligového mužstva se špičkovým týmem NHL. Pro Bílé Tygry dopadlo utkání s Bostonem neslavně – 1:7. „Sparta teď bude mít výhodu, že má za sebou zápasy v rozjeté soutěži, kdežto Rangers se teprve dávali do kupy v kempu. Na druhou stranu jsou tam světoví hráči, kvalita by měla být vidět,“ myslí si Nedvěd.

V New Yorku prožil asi nejlepší léta kariéry. Stal se nejproduktivnějším hráčem sezón 1999/2000 a 2002/03, nastupoval v jednom útoku s krajany Radkem Dvořákem a Janem Hlaváčem. Dařilo se jim… „To je sice pravda, ale do play off jsme se nedostali,“ připomněl exsparťan v dresu kladenských Rytířů Hlaváč.

Bývalí hráči Rangers v extralize
Petr Nedvěd/Liberec (1994–95, 1998–2004)478 zápasů
Martin Straka/Plzeň (2005–08)224 zápasů
Jan Hlaváč/Kladno (1999–2001, 2003–04)218 zápasů
Marek Malík/Vítkovice (2005–08)185 zápasů
Martin Ručinský/Litvínov (2002, 2003–04, 2005–06)136 zápasů
Aleš Píša/Pardubice (2002–03)3 zápasy

Také on byl pozván na společnou slavnostní večeři u příležitosti příjezdu Rangers. „Za těch sedm let, co nejsem v New Yorku, je to úplně jiný tým. Pořád je tam ale manažer Glen Sather, přijet má i Mark Messier. V Tampě mě zase trénoval současný kouč Rangers John Tortorella, za Blesky jsem nastupoval i s Bradem Richardsem,“ rozrostl se najednou seznam známých, které Hlaváč příští týden potká.

I pro něj byla newyorská štace nejpozitivnějším obdobím v NHL. „Spousta srandy, úžasné město. Hlavně jsme ale byli mladí, kdežto teď jsme stařečci,“ posteskl si pětatřicetiletý útočník. Za dobu existence Rangers se v jejich kabině vystřídalo 21 českých hokejistů. Někteří jen na skok, jiní zanechali mnohem výraznější stopu. Třeba Jaromír Jágr, jehož příchodem získali Jezdci v letech 2005–08 lídra, který je třikrát po sobě dovedl do play off.

Ještě v jednom ohledu ale byli Češi v New Yorku specifičtí. „Naši maséři mi říkali, že jsme nejšťastnější národ na světě. Neustále vysmátí,“ tvrdil loni Václav Prospal, když ho kustodi Rangers zásobovali příhodami, které zažili s Dvořákem a Hlaváčem. „Tihle lidi okolo týmu jsou pořád stejní, takže si to moc dobře pamatují. Na mužstvo byl ze strany vedení docela velký tlak na výsledky. Ale právě proto, že jsme byli mladí, tak jsme si to nějak moc nepřipouštěli. Přišli jsme do kabiny, úsměv na rtu. A maséři, jak nás viděli, tak se hned chechtali taky,“ rozesmál sám sebe Hlaváč.

Reklama