Hlavní obsah

Špaček je před MS připraven na všechno

PRAHA

Na enormní tlak, který ještě nezažil, se připravuje před letošním mistrovstvím světa hokejový obránce Jaroslav Špaček. Třicetiletý bek působící v zámořském Columbusu by měl být stejně jako v předcházejících letech součástí české defenzivy. Špaček, který se ve čtvrtek vrátil ze zámoří, má za sebou už čtyři šampionáty.

Foto: PRÁVO

Jaroslav Špaček

Článek

"Tlak na nás bude velký. Hodně hráčů je na to zvyklých, ostatní si budou muset rychle zvykat. Osobně jsem takový tlak ještě nezažil, ale jsem připraven na všechno," uvedl Špaček na ruzyňském letišti.

Ve své sbírce má dvě zlaté medaile. "Jinou medaili jsem nikdy nezískal. Nezapomínám ale ani na další roky, kdy jsme skončili bez medaile a skončili například čtvrtí, což je obrovské zklamání," podotkl olympijský vítěz z Nagana.

Věří v domácí úspěch

Rodák z Rokycan však věří, že tentokrát Češi v domácím prostředí uspějí. "Nikdo z naší generace ještě něco podobného nezažil, nehrál na mistrovství doma, je to něco neuvěřitelného. Hlavně v nové hale," těšil se Špaček, který věří, že Češi dokáží po osmnácti letech navázat na tehdejší sovětskou sbornou, jenž jako poslední vyhrála MS před vlastními fanoušky.

"Musí to být něco vynikajícího nejen pro nás hráče, ale hlavně pro fanoušky. Hrozně rád bych toho dosáhl," přál si bývalý hráč Plzně. Úspěchu na turnaji v Praze a Ostravě si dokonce cenní víc než případného triumfu ve Stanleyově poháru. "K tomu máme ale v Columbusu daleko. Pro nás je dlouhá cesta jen se dostat do play off," smál se dobře naladěný Špaček s poukazem na to, že již tři sezony obléká dres jednoho z nejslabších celků soutěže.

Letos nás brzdila zranění

Zlepšených výkonů nedosáhl Columbus ani v letošní sezóně, v Západní konferenci skončil na předposledním místě a od účasti ve Stanleyově poháru jej dělilo 29 bodů. Hlavním důvodem byla stejně jako v minulosti bídná hra venku. "Loni si všichni mysleli, že to bylo díky některým hráčům. Letos došlo ke změnám, ale bylo to stejné. My jsme mužstvo dvou tváří," kroutil hlavou Špaček.

Na důvod, proč to tak je, se podle něj všichni snaží marně přijít. "Letos to bylo i tím, že jsme měli hodně zraněných obránců. Půlku sezóny nám prakticky čtyři z šesti hlavních beků chyběli," přiznal.

Stěhovat se nemusel

Samotný Špaček byl navíc jedním z nich. Kvůli problémům s třísly dlouho nehrál a nakonec nastoupil k 55 duelům v základní části. "Návrat na led po tomto zranění se nedá uspěchat. Proto jsem si radši dopřál delší volno," přiznal Špaček.

Zároveň chtěl být stoprocentně fit na mistrovství. K tomu však musel 'přežít' bez změn závěr přestupního termínu NHL, kdy hrozilo, že se bude muset stěhovat. "Hodně z nás končila smlouva, takže jsme čekali, co se bude dít. Bál jsem se, že budu vyměněn. Teď jsem ale rád, že jsem tady," dodal bývalý hráč Floridy a Chicaga.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.