Hlavní obsah

Eliáš vystřílel Ďáblům první vítězství

NEW YORK

Českým Ďáblům se v prvním kole play-off zámořské NHL daří. V každém utkání vypjatého souboje s Philadelphií se některý z dvojice Patrik Eliáš, Jan Hrdina dokáže prosadit. V pondělí to byl Eliáš, který vstřelil dvě branky a výraznou měrou tak přispěl k vítězství hokejistů New Jersey 4:2. Devils na domácím ledě snížili stav série na 1:2.

Článek

New Jersey podlehlo ve Philadelphii dvakrát 2:3 a brankář Martin Brodeur pak poznamenal, že pokud Ďáblové nastřílejí tři branky, bude to dobré. V pondělí to Devils udělali a navíc přidali jeden gól. "Řekl jsem to jen novinářům, ne klukům v kabině," smál se pak Brodeur poznámkám, že ho spoluhráči dokonale poslouchají.

V sérii hrané na čtyři vítězné zápasy má ale stále navrch Philadelphia, New Jersey může její náskok smazat v dalším domácím utkání, které se v Continental Areně hraje ve středu. Loni se Devils při úspěšném tažení za Stanley Cupem opírali právě o výhodu domácího prostředí. Odehráli doma 13 utkání a jen jednou odešli poraženi, což byl nový rekord play-off NHL.

Vydařené přesilovky

Ďáblům se v pondělí začalo dařit i v přesilových hrách. Zatímco v prvních dvou utkáních série jim početní výhody nebyly k ničemu, v noci proměnili z pěti přesilovek rovnou tři. Jeden z přesilovkových gólů měl na svědomí i Eliáš. Jeho gól poslal New Jersey vůbec poprvé v sérii do vedení. To už domácí hokejisté udrželi.

Eliáš se díky dvěma trefám ve stém utkání play-off kariéry vyhoupl před dosavadního rekordmana New Jersey v kanadském bodování vyřazovacích bojů Johna MacLeana. Současný asistent trenéra Ďáblů zaznamenal v play-off 75 bodů, Eliáš jich má už 77 za 28 gólů a 49 asistencí.

Eliášovi a jeho spoluhráčům však stále chybí vůdce týmu Scott Stevens a to může být v sérii rozhodující. Bez čtyřicetiletého kapitána to v jindy precizní defenzívě Devils totiž poněkud skřípe. Stevens se na ledě neobjevil od začátku ledna a i když už nyní bruslí, k týmu se ještě nepřipojí. "Pokud by se vrátil, byla by to pro Ďábly opravdová vzpruha," poznamenal kouč Letců Ken Hitchcock.

Skóroval i Hejduk

Skórovat se v pondělí podařilo i dalšímu českému střelci, jeho tým ale nevyhrál. Milan Hejduk z Colorada vyrovnal v Dallasu na 1:1 a hosté pak dokonce zvýšili svůj náskok o další dvě branky. Z vítězství se však nakonec radoval domácí tým, který vyhrál v prodloužení 4:3.

Rozhodující gól vstřelil po chybné přihrávce coloradského beka Adama Foota útočník Steve Ott, který v Dallasu hraje v průměru pouze deset minut za zápas. "Snažil jsem se puk pokrýt před Footem. Pořád mi to poskakovalo, tak jsem se to snažil dát na branku. Nemohl jsem uvěřit, že to tam spadlo," svěřil se novinářům "sváteční střelec", který dal ve 125 zápasech v NHL pouhých osm branek.

Colorado v pondělí dlouho držel švýcarský brankář David Aebischer, když chytil 28 střel. Vyrovnávací gól na 3:3 inkasoval nástupce legendárního Patricka Roye necelých pět minut před koncem normální hrací doby. "David je na sebe velice tvrdý a velmi kritický. Od prvního zápasu je však spolehlivý," věří současné brankářské jedničce kouč Tony Granato. Veterán zaznamenal první hattrick

Střeleckou formu našel v pravý čas Mike Sillinger ze St. Louis. Během 14 let v NHL prošel deseti týmy, ale nikdy se mu nepodařilo vstřelit hattrick - až ve třetím zápase série se San Jose pomohl třemi trefami k výhře 4:1. Ke čtvrtému gólu St. Louis pomohl Dallasu Drakeovi asistencí Petr Čajánek, který odehrál přes 20 minut.

"Moji synové po mně chtěli hattrick a manželka se tomu smála. Říkala, že když jej dám, tak naplníme celý dům balónky," vykládal Sillinger, který přišel v průběhu sezony z Phoenixu. "Až se dostanu domů, tak to uděláme. Doufejme, že to bude ještě chvíli trvat," smál se hokejista.

Východní konference
Ottawa - Toronto 0:2
Třetiny: 0:0, 0:1, 0:1. Branky: 22. Nieuwendyk, 55. Sundin. Zásahy brankářů: Lalime 17/15 - Belfour 37/37. Stav série: 1:2 (předcházející zápasy 4:2, 0:2).
New Jersey - Philadelphia 4:2
Třetiny: 0:1, 3:1, 1:0. Branky: 22. a 38. Eliáš, 25. Martin, 47. Gionta - 9. Roenick, 24. Amonte. Zásahy brankářů: Brodeur 25/23 - Esche 23/19. Stav série: 1:2 (2:3, 2:3).
New York Islanders - Tampa Bay 0:3
Třetiny: 0:2, 0:0, 0:1. Branky: 7. a 60. St. Louis., 4. Richards. Zásahy brankářů: DiPietro 23/21 - Chabibulin 28/28. Stav série: 1:2 (0:3, 3:0).
Západní konference
Dallas - Colorado 4:3 v prodl.
Třetiny: 1:2, 1:1, 1:0 - 1:0. Branky: 9. Arnott, 40. Young, 56. P. Boucher, 63. Ott - 12. Hejduk, 16. Hahl, 32. Konowalchuk. Zásahy brankářů: Turco 17/14 - Aebischer 32/28. Stav série: 1:2 (1:3, 2:5).
St. Louis - San Jose 4:1
Třetiny: 0:0, 2:0, 2:1. Branky: 30., 48. a 60. Sillinger, 38. Drake (Čajánek), - 46. Cheechoo. Zásahy brankářů: Osgood 20/19 - Nabokov 28/25. Stav série: 1:2 (0:1 v prodl., 1:3).

Reklama