Hlavní obsah

Sakic udržel Colorado ve hře o Stanleyův pohár

NEW YORK

Naděje Colorada na finále Západní konference stále žije. Hokejisté z Denveru odvrátili sobotním vítězstvím na ledě San Jose 2:1 v prodloužení přímou hrozbu vyřazení, snížili stav série na 2:3 a v úterý se před domácím publikem pokusí o vyrovnání. Jediné vítězství dělí od postupu hráče Calgary, kteří přehráli Detroit na jeho ledě těsně 1:0.

Článek

Colorado udržely ve hře dvě branky kapitána Joe Sakika, který byl i jediným střelcem předchozího zápasu, který Lavina vyhrála v nastavení čase 1:0. Rozhodující branku připravil Sakikovi Peter Forsberg, který se v pravém rohu zbavil obránce Mika Rathjeho, najel si za branku a odtud naslepo našel svého spoluhráče před brankovištěm. "Nějak jsem tušil, že tam je," řekl Forsberg. "Měl jsem štěstí, že puk přistál přímo na jeho čepeli," dodal.

Kapitán Avalanche vystřelil přesně k levé tyči. "Byla to skvělá přihrávka," řekl Sakic. "Zůstal jsem volný, brankář Nabokov se díval na Petera a já se naštěstí trefil do branky."

Byl to Sakikův šestý gól v prodloužení zápasu play off v kariéře, čímž kanadský hokejista vyrovnal rekord legendárního Maurice Richarda. Sakic dal v letošních vyřazovacích bojích už sedm branek a spolu se svým semifinálovým soupeřem Patrickem Marleauem je zatím nejlepším střelcem bojů o Stanley Cup.

"O rekordu mi řekli spoluhráči, když jsem přišel z ledu. Měl jsem velkou radost," přiznal Sakic. Nejdůležitější podle něj však je, že si gólem vynutil šestý zápas. "Pořád ještě musíme vyhrát dva zápasy, když zvítězíme jen jednou, nebude to znamenat nic," poznamenal Sakic. Rozhodující sedmý duel by se hrál ve čtvrtek v San Jose.

Calgary se agresivita vyplatila

Calgary vytáhlo proti Detroitu agresivní forčeking, pevnou obranu a skvělý výkon brankáře. Miikka Kiprusoff zastavil všech 31 pokusů a dovedl svůj tým k výhře 1:0.

"Povedlo se mi to proti Detroitu a na jeho ledě, je to skvělý pocit," řekl o své druhé vychytané nule v letošním play-off Kiprusoff. "Ukazuje to, že jsem hráli velmi dobře defenzivně," doplnil konkurent Romana Turka.

Jediná branka zápasu padla ve 37. minutě, kdy Jarome Iginla našel bekhendovou přihrávkou z rohu kluziště Craiga Conroye v pravém kruhu pro vhazování a ten se trefil k bližší tyči. "Prostě jsem napálil puk na branku," řekl úspěšný střelec. "Snažil jsem se vystřelit co nejrychleji. Byl to skvělý pocit, když jsem viděl, že puk prošel do sítě."

Detroitští hokejisté byli v té době poněkud vyvedeni z koncentrace, neboť o několik okamžiků dříve zasáhl jejich kapitána Steve Yzermana do tváře tečovaný puk. "Steve jel hned do nemocnice na rentgen obličeje," řekl trenér Dave Lewis. "V utkání jsem si sice vytvořili šance, ale potřebovali jsme alespoň jeden gól a ten se nám nakonec dát nepodařilo," konstatoval. Už v pondělí na ledě Calgary může jeho hvězdný soubor z play-off vypadnout.

Play-off NHL
Západní konference - semifinále
San Jose - Colorado 1:2 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky: 20. Damphousse - 50. a 62. Sakic. Zásahy brankářů: Nabokov 18/16 - Aebischer 22/21.
Stav série: 3:2 (5:2, 4:1, 1:0, 0:1 pp, 1:2 pp)
Detroit - Calgary 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 37. Conroy. Zásahy brankářů: Joseph 21/20 - Kiprusoff 31/31.
Stav série: 2:3 (1:2 pp, 5:2, 2:3, 4:2, 0:1)

Reklama

Související témata: