Hlavní obsah

Stanley Cup na Floridu, rozhodl Ukrajinec

TAMPA

Dvě branky ukrajinského útočníka Ruslana Fedotěnka dovedly hokejisty Tampy k vítězství v sedmém rozhodujícím utkání finále play off NHL nad Calgary 2:1. Celek Tampa Bay Lightning se díky tomu poprvé v historii radoval z vítězství ve Stanleyově poháru. Vítězství přímo na ledě slavil i český obránce Pavel Kubina.

Článek
Fotogalerie

Prsten za vítězství v poháru však získá i jeho krajan Stanislav Neckář, který ale finále sledoval pouze v civilu. Náhradní brankář Calgary Roman Turek se naopak druhého triumfu ve slavné soutěži nedočkal.

Do závěrečného utkání sezony vstoupili v St. Pete Times Forum lépe domácí hráči. Pomohla jim k tomu i první přesilová hra, kterou hráli již ve druhé minutě. Finský brankář ve službách Calgary Miikka Kiprusoff ale moc práce neměl.

Více jej vystrašil nepřesný bekhendový pokus Fredrika Modina v sedmé minutě. Slibně vypadala i šance dalšího Evropana Ruslana Fedotěnka o několik vteřin později. Ukrajinský útočník ale svůj průnik přes dvojici obránců neustál a přes pád se ke střele nedostal. Jeho chvíle ale přišly později.

Až poté poprvé vážněji zahrozili hosté. Nikolaj Chabibulin si však s Leopoldovým nahozením od modré bez problémů poradil. Poté ale na trestnou lavici putoval za podražení Oleg Saprykin a prohřešek ruského útočníka se Flames nevyplatil.

Dva údery Fedotěnka

Kiprusoff totiž Richardsovu střelu pouze vyrazil a Fedotěnko pohotovou dorážkou otevřel skóre a připsal si jedenáctou branku v play off. Akcie Calgary mohl srazit vzápětí osamocený Dan Boyle, ale hosté měli tentokráte štěstí. Při přečíslení Lightings poté finskému brankáři pomohlo i nižší sebevědomí Martina Cibáka. Slovenský hráč totiž ve slibné příležitosti místo střely volil přihrávku na Jassona Cullimora.

Hosté mohli srovnat krok ve své první početní výhodě na přelomu první a druhé třetiny, vyzrát na pozorně bránící hráče Tampy se jim však nepodařilo. Početní výhoda je však nastartovala k vyšším obrátkám. Přesto více šancí měl soupeř. Spolupráce nejproduktivnějšího dua play off Brada Richardse, který po zápase převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, se St. Louisem sice k brance ještě nevedla, ale když poté trojice hráčů Calgary nedokázala odstavit od puku kroužícího Vincenta Lecavaliera, inkasoval Kiprussof podruhé.

Chabibulin nulu neudržel

A opět se o to postaral přesně mířící Fedotěnko. Pětadvacetiletý rodák z Kyjeva se trefil přesně nad vyrážečku finského mága. Dvougólová ztráta přinutila Calgary vrhnout všechny síly do útoku, což ale nehrávalo i domácím. Otevřeného prostru využil ke střele i Kubina, jenž se jinak věnoval hlavně defenzivě.

Pozorná obrana byla i nadále největší překážkou hokejistů Calgary v Tampě. Ti se sice snažili usadit se trvaleji v útočném pásmu, ale moc se jim to nedařilo. Pozorný Chabibulin tak mířil ke svému šestému čistému kontu v nadstavbové části NHL. Udržet se mu jej však nepodařilo. Ke snížení hostům pomohl sporný verdikt sudích, kteří vyloučili Nolana Pratta a přesná střela Craiga Conroye duel zdramatizovala.

Andreychuk se dočkal

Infarkt mohl domácím fanouškům přivodit o pět minut později Leopold, ruský brankář však jeho dorážku bleskovým přesunem zlikvidoval. Neuspěl ani na druhé straně Lecavalier, jehož bekhendová klička po samostatném nájezdu skončila na betonu Kiprusoffa. Těsné vedení poté Tampa uhájila i v samotném závěru poznamenaném vyloučením na každé straně.

I v posledním finálovém duelu tak platilo, že kdo dá první branku, vyhraje. Domácí se zároveň stali po Coloradu z roku 2001 druhým týmem v uplynulých 30 letech, jenž se radoval z celkové výhry, i když prohrával v sérii 2:3 na zápasy a byl krok od porážky. Čtyřicetiletý útočník Tampy Dave Andreychuk ukončil ve svému 1759. zápasu v kariéře v základní části a play off čekání na prsten pro vítěze Stanleyova poháru.

Tampa Bay - Calgary 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Fedotěnko (Richards, Modin), 35. Fedotěnko (Lecavalier, Stillman) - 50. Conroy (Leopold). Rozhodčí: McCreary, Fraser - Murphy, Wheler. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. Zásahy brankářů: Chabibulin 17/16 - Kiiprusoff 15/13
Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata: