Hlavní obsah

Jednání o NHL opět nepokročila, výluka je na spadnutí

MONTREAL

Ani po další, třídenní schůzce zástupců NHL a představitelů hráčské asociace NHLPA v Montrealu nedošlo k posunu v jednání o nové kolektivní smlouvě, bez které letošní sezóna zámořské soutěže nezačne. Ačkoli spolu obě strany strávily u jednoho stolu celých dvacet hodin, výluka soutěže se zdá být čím dál nevyhnutelnější.

Foto: ČTK

Odstartuje letošní ročník NHL v řádném termínu? Podle všeho ne...

Článek

Jednání vyvrcholilo tříhodinovým setkáním ve čtvrtek, další setkání si vyjednávači naplánovali na příští týden do Toronta, ale nikdo neočekává, že se situace dramaticky změní. Ani jedna ze stran totiž nechce ustoupit.

"Ze strany NHL nedošlo k žádnému ústupku. Jediné, co zajímá, je jednání o platových stropech. Jenže my žádná omezení navrhovat," řekl po schůzce na tiskové konferenci jeden z ředitelů NHLPA Ted Saskin. "Hráči jsou připraveni sedět tak dlouho, jak bude potřeba, aby se jim dostalo férové smlouvy. Nenechají se tlačit do něčeho nevýhodného," dodal.

Výkonný místopředseda NHL Bill Daly konstatoval, že na cestě ke kolektivní smlouvě nepokročili funkcionáři ani o píď. "Žádného pokroku jsme nedosáhli," citovala ho kanadská televize TSN.

V roce 2003 ztráta téměř 280 miliónů dolarů

Stávající kolektivní smlouva vyprší 15. září, den po finálovém utkání Světového poháru. Hlavním bodem sporu jsou platové stropy, které si přejí zavést majitelé klubů, hráči jsou proti. Omezení astronomických platů hokejistů je hlavní podmínkou vedení NHL, která není v ideální finanční situaci.

Podle nezávislé studie kluby v sezóně 2002/03 zaznamenaly úhrnnou ztrátu 273 miliónů dolarů (více než sedm miliard korun) a jen jedenáct z třicítky týmů hospodařilo se ziskem.

Reklama