Hlavní obsah

Česká trojka v akci. Tříbodový Jágr, vousem zarostlý Voráček a chválící Kubina

Toronto

Tohle se povedlo. Jaromír Jágr zaznamenal tři asistence, Jakub Voráček branku a asistenci a Pavel Kubina jednu přihrávku na gól. Tak si vedla česká trojice z Philadelphie proti Torontu. Letci vyhráli jednoznačně 7:1. Ve 48. minutě Kubina v obraně vybojoval puk, nahrál ho Jágrovi a ten na jeden dotek překřížil z pravého křídla na levé, kde byl Voráček, který rozvlnil síťku za zády nešťastného finského brankáře Jussi Rynnase. Tři Češi poté slavili šestý gól svého týmu.

Foto: Mike Cassese, Reuters

Jakub Voráček slaví svůj gól s Jaromírem Jágrem a Mattem Readem v utkání s Torontem.

Článek

Diváci v Air Canada Centre měli pocit, že se čas vrátil o deset let zpátky. Tehdy hrálo v NHL přes sto českých a slovenských hráčů. Dnes je Philadelphie s třemi Čechy výjimkou a snad poprvé se na jedné brance podíleli všichni tři. Dalším důvodem je, že dvě pravá křídla Voráček a Jágr se často spolu na ledě nepotkávají.

Tři Češi u jedné branky? „To se tak často nestává. Dokonce prý na střídačce někdo volal na trenéra, že se tohle stává, když pustí tři Čechy na led," říkal po utkání Voráček.

Jak Voráček, tak Kubina se těší na play-off. Teoreticky by mohla Philadelphie předstihnout ještě New York  Rangers, ale pravděpodobnější je, že bude hrát s Pittsburghem. Záleží na tom, jestli bude mít výhodu domácího ledu. Utkání v Torontu před několika dny šlo až do samostatných nájezdů. „Zápasy, kdy druhému týmu již o nic nejde, jsou však horší, ale tentokrát se to nepotvrdilo," říká Voráček.

K pohodě v týmu patří i to, že se Jágrovi daří a má skvělou sezónu. Voráčka čeká teprve druhé play-off, to první mělo jepičí trvání. „Těším se na první vítězství ve Stanley Cupu," přiznává útočník, který se už nyní, jak je ve Stanley Cupu zvykem, neholí a má delší vlasy. "Pokud by Philadelphia postoupila daleko, bude to jen dobře. Už mi to tolik ani neroste."

Jágr si na nic nehraje, říká Kubina

Kubina, který při šestém gólu Letců asistoval, vzpomínal na to, jak v Torontu tři roky hrál. Teď je již tři roky pryč, ale stále zde má hodně známých. Letos má Philadelphie účast ve Stanley Cupu jistou, podobně jako loni Tampa Bay, kde hrál. Před rokem Tampa narazila na Pittsburgh a vypadá to, že se letos pro Kubinu bude situace opakovat. "Pittsburgh teď hraje skvělý hokej a série by měla charakter derby, protože z Pittsburghu do Philadelphie to není zase tak daleko," ví urostlý obránce.

Přestup do Philadelphie si pochvaluje, protože má příležitost hrát s Jágrem, Voráčkem a Meszarošem. „Obzvláště hrát v týmu s Jágrem je zážitkem, protože při tréninku radí mladším hráčům, co mají dělat. Navíc na sobě neustále pracuje, dává si zátěž nejen po každém tréninku, ale i po zápase. Přitom si na nic nehraje a je skromný."

O druhém českém spoluhráči Voráčkovi Kubina říká: „Je skvělý bruslař, který umí zakončit, může udělat za sezónu sedmdesát či osmdesát bodů, má před sebou skvělou hokejovou budoucnost."

Reklama

Související témata: