Hlavní obsah

Město andělů propadlo hokeji, Králům přeje i Gretzky

Los Angeles/Praha

Každý rok touto dobou ve Staples Centru v Los Angeles vyšiloval u palubovky herec Jack Nicholson. Jeho milovaní basketbalisté Lakers jsou však letos z boje o titul v NBA vyřazeni a ve Městě andělů místo toho duní mantinely. Kalifornie se zásluhou týmu Králů zbláznila do hokeje.

Foto: Darryl Webb , Reuters

Králové se radují z postupu do finále.

Článek

Po devatenácti letech se opakuje obdobný příběh. V roce 1993 měl na hokejovém boomu v LA zásluhu především Wayne Gretzky, jenž dotáhl Kings až do finále Stanley Cupu. „Atmosféra ve městě je stejná jako tehdy. Basketbalistům se moc nedařilo, pozornost byla upřená pouze na nás," vzpomínal Gretzky, který bude při letošních finálových zápasech v hledišti.

Zatímco v základní části sezóny se hokejisté Kings v klidu procházeli po městě, zašli do barů či kin bez toho, aby je někdo poznal, vítězným tažením v play-off se situace změnila. „Chtěl jsem si koupit kafe a prodavači se hned chtěli se mnou fotit," povzdechl si nad nenadálou změnou jeden ze strůjců kalifornského zázraku obránce Drew Doughty.

Je to trochu záhada, Kings měli v základní části druhý nejhorší útok v celé lize, hůř na tom byla jen Minnesota. Ve vyřazovací části však přejeli tři nejlepší mužstva Západní konference – Vancouver 4:1, St. Louis 4:0, Phoenix 4:1 – a svou extratřídu předvedli hlavně na ledech soupeřů, kde vyhráli všech osm zápasů! „My na tom byli také velmi podobně, začínali jsme série venku, a když jsme chtěli být úspěšní, museli jsme v cizím prostředí něco předvést," tvrdil Gretzky.

Mužstvo vedené Darrylem Sutterem teď může dokončit práci, kterou nejslavnější hokejista všech dob nedotáhl k vítěznému konci. „Letošní Králové mají mnohem větší kvalitu než náš tehdejší tým. Jsou agresivní, umí to s pukem. Prostě můžou to celé vyhrát," přál by si Gretzky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články