Hlavní obsah

V NHL vymýšlejí finty, jak spasit sezónu

Washington

Nervozita stoupá a s ní se vynořují i nejčernější vyhlídky. Hokejisté NHL se začali přít mezi sebou a někteří už ani nevěří, že se sezóna nejlepší ligy světa vůbec rozběhne. Do hry má jako spasitel vstoupit oficiální prostředník, který rozhádané majitele klubů a hráče usmíří. Je to vůbec reálné?

Todd Bertuzzi: Mám pocit, že o sezónu přijdeme

Článek

„Mám pocit, že o sezónu přijdeme," prohlásil detroitský veterán Todd Bertuzzi. Místo jednání totiž zástupce Hráčské asociace Donald Fehr vymýšlí fígle, jak komisionáře NHL Garyho Bettmana, jenž tvrdě hájí zájmy klubových majitelů, poslat do kolen.

Tím posledním je decertifikace neboli rozpuštění hráčských odborů. V tom případě by nebyla nutná nová kolektivní smlouva mezi NHL a hokejisty. Hráči by se tak mohli dožadovat platných kontraktů.

„Znamenalo by to spoustu žalob, vše by se protáhlo, ale aspoň bychom definitivně věděli, že sezóna je definitivně v prachu," poznamenal Bertuzzi. Zatím je jasné toto: NHL, která prý denně přichází o 20 miliónů dolarů, oficiálně zrušila program do 14. prosince, tedy více než 400 zápasů.

Nervozita roste

Především starší hráči, kteří mají před sebou poslední roky kariéry, jsou znechucení. Za všechny to vystihl český obránce Washingtonu Roman Hamrlík, jenž v rozhovoru pro deník Sport nepřímo vyzval vyjednavače Fehra, aby se s majiteli urychleně dohodl.

„Už ho musíme přitlačit. Čas je proti nám," prohlásil 38letý obránce Capitals a spolubojovníka našel i v Michalu Neuvirthovi. „Roman ví, o čem mluví," řekl washingtonský gólman, toho času ve službách Sparty.

Jenže pochval se jim za to nedostalo. Ani od klubových spoluhráčů. „Roman vždy říká, co si myslí, ale na to teď není vhodná doba. Takhle si může vykládat někde v baru," pustil se do Hamrlíka Alexander Ovečkin.

Další útočník Capitals, Troy Brouwer, byl ještě ostřejší. „Tihle kluci jsou sobci, kteří se zaprodávají. Bude těžké věřit jim a pomáhat na ledě, když nejsou schopni držet s ostatními..." Třaskavou atmosféru mají teď pomoci uklidnit zástupci americké Federální prostřednické a smiřovací služby. Když se to nepovede ani jim, je se sezónou NHL 2012/13 nejspíš amen.

Reklama