Hlavní obsah

Příval esemesek ukončil dobu temna, NHL se probouzí

Praha

Mobil zahlcený textovkami, to byl pro řadu zámořských hokejistů signál, že nedělní ráno bude konečně veselé. NHL se po víkendové dohodě o nové kolektivní smlouvě probírá k životu, aktéři už se nemůžou dočkat, až zase naskočí do soutěžního zápasu.

Foto: Larry MacDougal, ČTK/AP

Rolba na ledové ploše Calgary bude mít znovu víc práce.

Článek

„Bylo to nejhezčí probuzení za poslední půlrok," řekl televizi TSN kapitán Tučňáků z Pittsburghu Sidney Crosby. „Od léta jsme žili v iluzi, že se bude jednat maximálně čtrnáct dnů. Nakonec jsme zklamali spoustu lidí," dodala ikona NHL, která už se z přemíry frustrace poohlížela po angažmá v Evropě.

Šestý leden ale přinesl vysvobození. „Na ten moment jsem čekal spoustu rán," tvrdil i Crosbyho rival z Philadelphie Claude Giroux, jehož telefon rovněž zažil ranní nápor nadšených, blahopřejných esemesek.

V mnoha zámořských hokejových fanoušcích ale přetrvává zklamání z opožděného startu sezóny. Řada z nich se proto rozhodla ligu bojkotovat. Nebudou chodit na zápasy, sledovat utkání v televizi ani kupovat žádné zboží související s NHL. „Těm lidem rozumím a chápu, když se nevrátí do hlediště. Ostatním je potřeba poděkovat za trpělivost," napsal bitkař Phoenixu Paul Bissonnette. Podle memoranda, které NHL rozeslala všem klubům, nezačnou tréninkové kempy dříve než v sobotu. Sezóna tak s vysokou pravděpodobností odstartuje 19. ledna a bude se hrát 48 zápasů základní části.

Luongo do Toronta?

Řadu klubů ještě před jejím začátkem čeká honička. V Torontu např. shánějí gólmanskou jedničku a v hledáčku mají Roberta Luonga z Vancouveru.

Nový management Montrealu zase přemítá, zda prodloužit smlouvu s kontroverzním obráncem P. K. Subbanem, který se několikrát neváhal na tréninku porvat se spoluhráči, mimo jiné i s Tomášem Plekancem. Určitě to jsou ale daleko příjemnější starosti než hádky s hráčskou asociací o procenta do rezervního fondu ligy...

Hurá na nejlepší hru světa

Pro hokejisty je konec 113 dnů trvající výluky především velkou úlevou od ubíjející nejistoty. „Pojďme si zase užívat ten nejlepší sport na světě. Hokej miluju," rozpálil se i švédský gólman NY Rangers Henrik Lundqvist.

Jeden velký otazník ale zůstává. Jak budou vypadat výkony hráčů, kteří se připravovali pouze individuálně, a tréninkový kemp jejich týmů se smrskl na pár dnů? „Kluci z Evropy budou mít výhodu, že se do ligy vrátí rozehraní. Asi budu dělat víc chyb než obvykle," myslí si Crosby.

Pro evropské fanoušky je to ale o důvod víc, proč sledovat ligu, v níž září Čech Jágr, Rus Malkin nebo Švéd Zetterberg.

Reklama