Hlavní obsah

Polák zažil nejrychlejší kemp v životě. Taktiku si někdy říkáme až při zápase, přiznává

Vloni nebylo v Centrální divizi NHL lepšího týmu. A hráči St. Louis od začátku sezóny potvrzují, že nešlo o žádnou náhodu. Z šesti úvodních zápasů ročníku 2012/13 pětkrát vyhráli. „Věříme trenérovi a dodržujeme systém,“ říká obránce Bluesmanů Roman Polák.

Foto: John F. Rhodes, ČTK/AP

Český hokejový obránce Roman Polák (vlevo) v barvách St. Louis Blues.

Článek

Je to opravdu jen správným systémem?Zatím to vychází. Hrajeme hokej, jaký chceme. Kromě první třetiny v Chicagu. Ale i z toho se musíme poučit a jít dál.

Minulou sezónu jste se dostali až k vrcholu Západní konference. Počítáte se letos za favority celé ligy?Udělali jsme vynikající výsledek a hodně se od nás čeká. Nebudu ale říkat, že jsme super. Musíme hrát pořád stejně a naplno.

Sebevědomí ale určitě máte, ne?Víc věříme trenérovi a jeho taktice, protože se nám vyplatila. Máme skoro stejný tým jako loni, až na jednu dvě výjimky. Takže víme, co hrajeme.

V čem je kouzlo trenéra Hitchcocka?Ví něco na každého soupeře a přizpůsobuje tomu taktiku. Všichni ji dodržují a trenéra respektují.

Má i cit pro koučování?

My máme trenéra beků, který posílá na led defenzivní dvojice, takže já moc nesleduju, jak tam Hitchcock sází útočníky. Jen vím, že se mi hraje dobře.

V Dallasu jste měl být nasazený na Jágra, který ale kvůli zranění zad nenastoupil. Nelitoval jste?

Těšil jsem se na něj. Naposledy jsme proti sobě nastoupili ve Vítkovicích. Ale s Dallasem hrajeme ještě dvakrát, tak se snad potkáme.

Jaký byl pro vás ten přechod z extraligy do NHL?

I když jsem byl v zápasovém tempu, tak to je jiné. Člověk si musí zvykat na úplně jinou rychlost. Ve Vítkovicích máte čas si zavézt puk za branku, to tady vůbec nehrozí. Všechno se hraje na jeden dotek, puk se dává dopředu a hlavně protiútoky jsou smrtící. Zažil jsem nejrychlejší kemp v životě, nebyl čas si moc zvykat. Taktiku si někdy říkáme až při zápase.

Nebál jste se, že se fanoušci od hokeje odvrátí?

Naopak. Jsou natěšení stejně jako hráči a je to na návštěvách vidět. První zápas sezóny s Detroitem (6:0) to byl hukot. Šli jsme do toho po hlavě, a co jsme vystřelili, padlo do brány.

O Centrální divizi se mluví jako o nejsilnější v Západní konferenci, cítíte to tak?

Když jsem se podíval na rozpis zápasů, tak jsem si říkal, že máme pořád dokola jen ty nejtěžší týmy. Pětkrát hrajeme s Chicagem, s Detroitem, s Nashvillem...

V St. Louis působíte už sedmou sezónu, Vyhovuje vám život v Missouri?

Já si myslím, že St. Louis je výborné město i pro rodinu. Klidné, nejsou tam zácpy jako třeba v Dallasu. Mám všechno, co potřebuju, a fanoušci jsou super.

Vidíte, a přitom St. Louis nemá zrovna ideální pověst, když bylo vyhlášeno nejnebezpečnějším městem Spojených států...

(směje se). Dokonce ho označili za třetí nejnebezpečnější na světě! Jsou tam části, kam se nesmí, a policajti nám říkali, že tam prostě nemáme jezdit, takže těmto místům se vyhýbám. Slyšel jsem i nějaké historky, ale já díky bohu neměl zatím problém. Zdržuju se většinou kolem centra a pak v naší čtvrti, kde bydlí skoro všichni kluci z týmu. Takže jsem v klidu.

Reklama