Hlavní obsah

NHL nabídla novou smlouvu, hráčská asociace ji odmítla

NEW YORK

Hráčská asociace NHLPA odmítla ve středu návrh nové kolektivní smlouvy, s nímž při dalším kole jednání o osudu NHL v New Yorku přišli zástupci zámořské hokejové soutěže. I nová verze totiž obsahovala přímý vztah mezi výnosy a mzdami hokejistů, tedy platový strop.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a šéf hráčské asociace Bob Goodenow na schůzce opět chyběli.

Článek

Další setkání znesvářených stran proběhne ve čtvrtek, tentokrát už za účasti šéfů obou táborů, Garyho Bettmana (NHL) a Boba Goodenowa (NHLPA), kteří ve středu přítomni nebyli. Dnes se sešli viceprezident soutěže a hlavní vyjednávač za NHL Bill Daly, Bob Batterman a za hráčské odbory Ted Saskin s nezávislým poradcem Johnem McCambridgem.

"Vedení soutěže představilo mírně poupravenou podobu návrhu, o níž se mluvilo už minulý čtvrtek. V návrhu i nadále figuruje forma platového stropu, na nějž nehodláme přistoupit," uvedl po jednání, které se mělo odehrát v jednom z hotelů u mezinárodního letiště v Newarku, Saskin.

Podle nového návrhu zástupců vedení soutěže, jenž by měl platit šest sezón, by mohly kluby na platy hráčů vynaložit 32 až 42 miliónů dolarů. Tato částka by se každoročně měnila podle aktuální finanční situace NHL.

Dalšími zajímavými částmi návrhu jsou mimo jiné zvýšení minimálního platu na 300 000 dolarů či snížení věkové hranice, po níž se hokejisté stanou volnými hráči a mohou po vypršení smlouvy odejít bez náhrady do jiného týmu.

"Bezprecedentním návrhem v severoamerickém sportu je také to, že se budou hráči s kluby dělit o výnosy soutěže přesně na polovinu," uvedli zástupci NHL ve svém prohlášení.

NHL kvůli výluce přišla už o 762 zápasů a podle expertů by o osudu sezóny mělo padnout definitivní rozhodnutí tento týden.

Reklama