Hlavní obsah

Chci makat, abych dostal šanci. V Detroitu i v nároďáku, říká gólman Mrázek

Praha

Na mistrovství světa dvacetiletých 2012 byl vyhlášen nejlepším gólmanem šampionátu, v tom samém roce ho Alois Hadamczik vzal na mistrovství dospělých a letos Petr Mrázek debutoval v NHL, a navíc vyhrál Calder Cup. Rychlý rozjezd kariéry by si jednadvacetiletý brankář mohl příští rok osladit i na olympiádě v Soči.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Mrázek (vpravo) při letošním MS s Jakubem Štěpánkem.

Článek

Minulou sezónu jste zakončil s týmem z Grand Rapids prestižním Calder Cupem v nižší zámořské AHL. Berete to tak, že pro vás končí jedna kapitola a úspěchy už by nyní měly přijít v NHL?

Byla to dlouhá sezóna, která měla super vyvrcholení, ale teď už je potřeba se opravdu posunout trošku dál. Pokusím se udělat dojem na kempu v Detroitu a v přípravě dostat co nejvíc zápasů. I kdybych hrál na začátku příští sezóny na farmě, tak chci makat tak, abych třeba od půlky sezóny dostal víc šancí.

Další cíle tedy máte jen v NHL?

Jsem rád, že jsem šanci dostal už v minulé sezóně, na jejímž začátku jsem hrál ECHL a vůbec to nevypadalo, že bych se do NHL podíval. Už trošku vím, jak to tam chodí.

Posílil jste výkony v brance Grand Rapids svoji pozici?

Detroit může být spokojený. Na farmě mi dali šanci a já ji chytil.

Měl jste z Detroitu nějaké reakce na své výkony v Calder Cupu?

Po sezóně jsme měli mítink a bavili jsme se, že švédský gólman Gustavsson, který je u Red Wings dvojkou, má smlouvu ještě na rok. Mám šanci ho ze začátku trochu vytlačit a dokázat, že tam patřím.

Detroit je vesměs veteránské mužstvo, je pro mladého kluka těžší se prosadit?

Podepisují samé veterány, ať útočníky, nebo beky, ale jsem rád, že nepodepsali staršího brankáře.

Je to signál, že si víc zachytáte v prvním týmu?

Bavili jsme se s manažerem Hollandem, že když budou výkony, tak šanci dostanu.

Detroit nedávno vyhlásil bankrot. Projevuje se špatná ekonomická situace města nějak na týmu?

Město se vylidňuje. Spousta hráčů jako Kuba Kindl bydlí půl hodiny cesty od arény, v těch místech, kde je to ještě pěkné, ale Detroit samotný... Je smutné vidět takhle tak sportovní město. Na návštěvách se to ale nijak neprojevuje. Dokonce se mluví i o nové aréně. Uvidíme, snad to tam zase dají do pořádku.

Před pár dny jste se zúčastnil kempu hráčů NHL v Kravařích, kde už se mluvilo o olympiádě. AHL se ale v době turnaje v Soči přerušovat nebude...

Taky doufám, že budu součástí NHL. Bylo by to krásné se podívat na olympiádu už jako mladý hráč.

Třetí gólman týmu zpravidla bývá mladší.

Trenér Hadamczik říkal, že pokud předvedu dobré výkony, tak mě bude sledovat, co to půjde.

Atmosféru velkého turnaje jste zažil už loni na mistrovství světa ve Švédsku. Byl v Kravařích někdo z hráčů, koho jste vůbec neznal?

Patrik Eliáš se Židlou. Až tam jsme se potkali poprvé. Ale bylo to super, byla sranda, zasportovali jsme si. Jen pozitivní dojmy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.