Hlavní obsah

V St. Louis si pochvalují Jaškinovu proměnu. Je největším talentem Bluesmanů, píšou v zámoří

St. Louis/Praha

Svými výkony v juniorské lize QMJHL upoutal natolik, že si jej vedení St. Louis na konci minulé sezóny vytáhlo do prvního týmu a dalo mu příležitost k debutu v NHL. Nyní se zdá, že český hokejový útočník Dmitrij Jaškin by v kádru Bluesmanů mohl zakotvit natrvalo. Server nhl.com dokonce dvacetileté křídlo označil za největší talent, který má aktuálně St. Louis k dispozici.

Foto: Nick Laham, Profimedia.cz

Český hokejista Dmitrij Jaškin pózuje v dresu St. Louis Blues.

Článek

Když se po předminulé sezóně Jaškin rozhodl skončit ve Slavii a zkusit štěstí v zámoří, mnoho odborníků s tímto krokem nesouhlasilo a rodákovi z ruského Omsku příliš nevěřilo, že se prosadí. Jenže urostlý forvard dokázal, že pravdu měl on.

V uplynulém ročníku se stal nejproduktivnějším hráčem celku Moncton Wildcats v juniorské lize QMJHL, když v 51 zápasech posbíral 99 bodů za 46 branek a 53 asistencí. V bodování celé soutěže mu pak patřila výborná pátá příčka.

Pochopil, o čem je být profesionálem

„Jeho pracovní morálka se od roku 2011 do uplynulé sezóny změnila, minulý rok tvrdě makal a opravdu udělal pokrok. Pochopil, o čem všem je být profesionálním hráčem," cituje server nhl.com Tima Taylora, bývalého útočníka, který v NHL odehrál přes 800 utkání, a dnes muže, jenž má v St. Louis na starost rozvoj talentovaných hráčů.

Právě Jaškin je podle nhl.com největším talentem Bluesmanů, ve výběru deseti jmen se ocitl na samém vrcholu. „Velmi dobře bruslí, svou hru má hodně založenou na silovém pojetí, fyzickém způsobu hry. Mám dojem, že ze všech našich talentovaných mladíků se právě on rovnou může adaptovat do NHL, hlavně kvůli své postavě," říká Taylor na adresu 190 centimetrů vysokého a 90 kilogramů vážícího hráče.

Jaškina si St. Louis vybralo ve druhém kole draftu v roce 2011 jako celkově 41. v pořadí a letos s ním podepsalo tříletou nováčkovskou smlouvu. Na konci minulé sezóny v NHL debutoval, celkově naskočil do dvou zápasů.

Je v lepší kondici

V nadcházejícím ročníku by jeho pozice mohla posílit. I proto, že David Perron odešel do Edmontonu, další křídlo Andy McDonald pak kariéru ukončil. Před Jaškinem se tak otvírá šance získat místo v některé z prvních tří útočných formací.

„Na úrovni NHL jsme to (jeho kvality) ještě nemohli spatřit, naskočil jen do dvou zápasů na konci sezóny, ale je to kluk, který to podle mě zvládne. Většinu léta prožil v St. Louis posilováním s Nelsonem (Ayottem), naším kondičním trenérem. Strávili jsme s ním pět dní a on pochopil náš koncept práce. Přesvědčil nás, že je v lepší kondici," pochvaluje si Taylor.

Dostane nakonec Jaškin důvěru i od kouče Kena Hitchcocka?

Reklama