Hlavní obsah

Hokejisté z NHL přivítali, že vědí na čem jsou

PRAHA

Rozpaky nad neúspěšným výsledkem jednání a zrušením letošního ročníku NHL, ale konečně i jistotu, kde dohrají sezónu, pociťovali ve středu čeští hokejisté, kteří při výluce v zámořské NHL působí v domácích soutěžích. Někteří přitom ještě do poslední chvíle věřili, že přece jen za oceán odcestují.

Foto: PRÁVO - Michaela Říhová

Josef Vašíček (vpravo) obléká během výluky NHL dres pražské Slavie.

Článek

"Proběhl by krátký kemp a pak by se začalo hrát, základní část by trvala tak dvacet zápasů," řekl pro server hokej.cz kmenový útočník Ottawy působící ve Spartě Martin Havlát. "Smysl by to určitě mělo, protože NHL je nejlepší liga na světě. Ale teď už mám v hlavě spíš jen české play-off," tvrdil reprezentant.

Zhluboka si oddechli fanoušci i funkcionáři v prvoligových Českých Budějovicích, v jejichž kádru působí šest hráčů z NHL. "Dramaticky jsme to ale neprožíval, původně jsem myslel, že je po sezóně už Vánocích, ale pořád se živila naděje," vyprávěl Václav Prospal. "Až se zase začne hrát, tak nám to dají fanoušci v Americe a Kanadě sežrat," nebral si servítky útočník.

Jeho spoluhráč Radek Dvořák už ve start NHL nevěřil, ale v posledních dnech znejistěl. "V pondělí jsem od agenta dostal zprávu, že šance na dohodu je, tak jsem začal doufat, protože rozdíly v těch nabídkách už nebyly tak velké, ale bohužel z toho nic nebylo," litoval Dvořák.

" Myslel jsem si, že by se dalo domluvit na nějakém kompromisním návrhu platového stropu. Každopádně je to chyba, že se nezačalo hrát, důležité je, aby se obě strany dohodly do začátku příští sezóny. Spousta kluků, co hrají v Evropě, už s tím ale nepočítala."

Hlaváč: Je to prohra pro všechny

Ještě dopoledne byl přesvědčen o konci výluky také třeba trenér pražské Sparty Slavomír Lener. Signály naznačovaly, že by se v NHL mělo začít hrát. "Opravdu jsem věřil, že soutěž nenechají padnout," řekl Lener. "Byl jsem optimista do poslední chvíle, je to škoda a bojím se o budoucnost celé NHL," vzkázal z Ruska Jaromír Jágr.

Jásat ovšem mohl kouč Slavie a národního týmu Vladimír Růžička. "Uvidíme fantastické play-off v extralize a také na mistrovství světa ve Vídni budu mít k dispozici všechny opory," zářil.

Růžičkův klubový svěřenec Josef Vašíček byl dost rozpačitý. "Moje pocity z toho jsou všelijaké, nedá se ale nic dělat. Po aktuálních informacích jsem se nepídil, nebyl čas nic zjišťovat. Nedokážu odhadnout, jestli se dohoda vůbec stihne do začátku příští sezóny, uvidíme, jak budou jednání pokračovat," přemítal, zatímco nejlepší český střelec na Švédských hrách Jan Hlaváč jen pronesl: "Každopádně je to prohra pro všechny, především pro fanoušky hokeje v zámoří."

Reklama