Hlavní obsah

Smlouva mezi NHL a IIHF je ve hvězdách

PRAHA

Nová smlouva mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) o odchodu do zámoří hráčů, kteří jsou smluvně vázáni v Evropě, je v současné době ve hvězdách. V minulých dnech totiž odmítly návrh nové dohody ruské kluby. Prezident IIHF René Fasel je připraven s jednotlivými zeměmi o podobě nové smlouvy dále jednat, protože negativní postoj jediné strany stačí, aby nebyla dohoda přijata.

Foto: ČTK/René Volfík

Šéfa IIHF Reného Fasela (vpravo) postoj ruských klubů nepotěšil.

Článek

Původní představa NHL byla taková, že kontrakt s IIHF bude uzavřen do 1. srpna. Realita je však jiná, navíc ruská strana už návrh odmítla a v současné době není jasné, jaký bude další postup.

"Samozřejmě, že mě to trochu zaskočilo. Ale jako prezident Mezinárodní hokejové federace mohu říct, že z toho nevyplynou pro ruské kluby žádné sankce," řekl ruskému deník Sport-Express Fasel, kterého postoj Ruska nepotěšil, ale respektuje ho.

Oproti minulosti měla být smlouva mezi IIHF a NHL pro evropské zástupce výhodnější. Ve speciálním fondu by podle návrhu na příštích pět let bylo 62,5 miliónu dolarů. Ročně by tak evropské kluby mohly za své hráče získat 12,5 miliónu dolarů.

"Za jednoho hráče, který odejde do NHL, by tak klub mohl získat v průměru 250 až 300 tisíc dolarů," řekl před časem generální sekretář českého svazu Martin Urban. Uzávěrka odchodu měla být letos 15. srpna a od dalších sezón už 15. června.

Za oceán maximálně šedesát hráčů

Součástí návrhu dohody jsou i body, které omezují počet hokejistů odcházejících za Atlantik. Každý rok by jich mělo být maximálně šedesát. V případě, že by poté hokejista v NHL neodehrál alespoň třicet zápasů, musel by klub zaplatit jeho dřívějšímu zaměstnavateli ještě další částku. Zvýšila by se i kompenzace za hráče, kteří byli draftováni v prvním kole.

Fasel připomněl dobu z počátku 90. let, kdy bez smlouvy mezi NHL a IIHF odcházeli evropští hokejisté do zámoří bez náhrady. Jak uvedla agentura Canadien Press, hrozí prý něco podobnému při současném postoji Ruska i nyní.

"Na počátku devadesátých let odcházeli hokejisté do zámoří a mateřské kluby za ně nedostaly vůbec žádnou kompenzaci. Abychom klubům pomohli, připravili jsme první smlouvu. Souhlasím, že nebyla perfektní, ale byl to první krok," pokračoval Fasel.

Podle prezidenta IIHF je Evropa nyní v těžké situaci. "NHL chce smlouvu uzavřít jen za předpokladu, že ji ratifikují všechny evropské země. Je to ale složitá věc a jsem připraven na toto téma se všemi evropskými partnery jednat," podotkl Fasel. "Můžeme se snažit společně s kluby najít nějaké kompromisy," dodal.

České kluby se budou tímto tématem zabývat na středečním zasedání Asociace profesionálních klubů ve Velké Bíteši.

Reklama