Hlavní obsah

Voráček měl obavy z tátovy návštěvy. Zbytečně, luxusní sérii dál natahuje a nahání Crosbyho

Philadelphia/Praha

Když za ním před pár dny zavítal do zámoří jeho otec Miloš, měl z toho hokejový útočník Philadelphie Jakub Voráček smíšené pocity. Ne že by svého tátu a velkého fanouška neviděl rád. To vůbec ne. Jenže pětadvacetileté pravé křídlo mělo obavy, aby mu otec nenarušil zaběhnuté přípravy na utkání.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Útočník Philadelphie Jakub Voráček slaví se spoluhráči Waynem Simmondsem (uprostřed) a Vincentem Lecavalierem gól.

Článek

Voráček starší dorazil za svým synem těsně předtím, než Letci odcestovali k dvouzápasovému tripu na Floridu, kde je čekaly souboje s Tampou a Pantery. Jakub je navyklý si před každým střetnutím jít po obědě na chvilku lehnout, jenže dokáže zabrat, když bude hotelový pokoj obývat se svým tátou?

„On totiž chrápe jako blázen," rozesmál se mistr světa z roku 2010 v rozhovoru se zámořskými novináři. Soudě podle jeho výkonů na ledě ve zmíněném dvojutkání však usnout dokázal. Philadelphia sice Tampě i Floridě podlehla, Voráček ale v obou duelech bodoval.

Naprázdno naposledy vyšel 21. října, od té doby se bodově prosadil už osmkrát v řadě. A na dálku svádí souboj o čelo tabulky produktivity se Sidneym Crosbym. Kapitán Pittsburghu má na svém kontě 24 bodů, druhý Voráček jen o dva méně.

Kanadské bodování NHL:
1.Crosby(Pittsburgh)1324(7+17)
2.Voráček(Philadelphia)1422(6+16)
3.Seguin(Dallas)1419(10+9)
4.Kessel(Toronto)1519(8+11)
5.Hörnqvist(Pittsburgh)1319(9+9)
6.T. Johnson(Tampa Bay)1518(5+13)
7.Giordano(Calgary)1618(5+13)
8.Giroux(Philadelphia)1418(4+14)
9.Tarasenko(St. Louis)1417(9+8)
10.Toffoli(Los Angeles)1517(7+10)
37.Vrbata(Vancouver)1513(6+7)
39.Hudler(Calgary)1513(5+8)
75.Plekanec(Montreal)1510(5+5)
84.Palát(Tampa Bay)1510(4+6)
89.Krejčí(Boston)1010(3+7)

Za svou současnou formu prý vděčí hlavně svému tátovi. „Nemyslím si totiž, že bez něj bych byl tam, kde teď jsem. Na to, že nikdy nedělal hokej na vrcholové úrovni, má dobré názory na hru," říká Voráček junior, který s otcem takřka po každém utkání debatuje po telefonu o svých výkonech.

Na Voráčkovu adresu se nyní sypou samá pochvalná slova. Od hokejových expertů i spoluhráčů. „Pár roků jsem proti němu hrál a je zcela zřetelně vidět, jak se během let zlepšil a jak vyspěl. Je to hvězdný kalibr," říká obránce Carlo Colaiacovo, kterého Philadelphie podepsala teprve na konci října. Už po necelých dvou týdnech zjistil, s jak hvězdným spoluhráčem má tu čest.

Voráček: Začněme se bavit až po 55 zápasech

Voráček se však soustřeďuje jen na své výkony. Všechno ostatní pouští druhým uchem ven. „Můžeme se o tom začít bavit, až bude odehráno 55 zápasů," tvrdí kladenský odchovanec, jehož jméno je v současnosti skloňováno spolu s Crosbym nebo Malkinem. „Je to příjemné, ale nechci být přehnaně sebevědomý. Oni už takhle v NHL hrají deset let."

Pakliže ve svých výkonech bude pokračovat, vůbec poprvé v kariéře si může zahrát All star zápas NHL. Ten se v této sezóně koná v Columbusu, což je pro Voráčka specifické místo. Právě za Blue Jackets do NHL nakoukl, po třech sezónách byl ale vyměněn do Philadelphie. Tehdejší kouč Modrokabátníků Scott Arniel o něm prohlásil, že je líný hráč se špatnou tréninkovou morálkou.

„Bylo by hezké dostat se na All star, ale je to pořád vzdálená budoucnost. Každý sice vidí, že mám povedený start, ale nechci se tím nechat unést," zůstává český forvard nohama na zemi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.